1 0
Καζάν Ντιπί (Kazandibi )

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Υλικά

1 λίτρο γάλα
1/2 κούπα ρυζάλευρο ή νισεστέ
1/4 κούπα κρυσταλλική ζάχαρη
1 κ.γ. ανθόνερο ή ροδόνερο
3-4 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη (για το τηγάνι)
λίγο βούτυρο (για το τηγάνι)

Καζάν Ντιπί (Kazandibi )

με ρυζαλευρο

πάρτε κουτάλια

  • 25'
  • Για 8
  • Μέτρια

Υλικά

Πληροφορίες

Share

Το καζάν ντιπί είναι μία μικρασιατική συνταγή. Η ονομασία της προέρχεται από τα τουρκικά και σημαίνει ”ξύσιμο του καζανιού”. Παρασκευάζεται αποκλειστικά από βουβαλίσιο γάλα (καθώς αυτό θεωρείται γνησιότερο), ενώ συχνά το γλυκό πασπαλίζεται με τριμμένη κανέλα.

Βήματα

1
Τέλος

Στην κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το ρυζάλευρο ή νισεστέ, την ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με τον αβγοδάρτη να διαλυθεί το άλευρο.

2
Τέλος

Ανάβουμε την εστία ν'αρχίσει ο βρασμός. Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία να ψηθεί η κρέμα ανακατεύοντας με τον αβγοδάρτη να μην κολλήσει. Δοκιμάζουμε την κρέμα στη ζάχαρη, δεν τη θέλουμε πολυ γλυκιά. Μόλις πήξει την βγάζουμε από την εστία και προσθέτουμε το ανθόνερο.

3
Τέλος

Σ'ένα αντικολλητικό τηγάνι με βαρύ πάτο και διάμετρο 11 εκ. αλοίφουμε με λίγο βούτυρο και ρίχνουμε σε όλη την επιφάνεια του τηγανιού 3-4 κ.σ. ζάχαρη.
Ανάβουμε την εστία και αφήνουμε να λιώσει και να πάρει ένα χρυσό χρώμα. Προσέχουμε την θερμοκρασία, χαμηλώνουμε αν είναι δυνατή. Ρίχνουμε από πάνω 2-3 κουταλιές από την κρέμα και αφήνουμε να πάρει χρώμα. Από πάνω ρίχνουμε την υπόλοιπη κρέμα.

4
Τέλος

Με μια σπάτουλα ελέγχουμε το κάτω μέρος της κρέμας να ''καεί'' καλά. Όταν πάρει ωραίο χρώμα το αποσύρουμε από τη φωτιά.

5
Τέλος

Αφήνουμε να κρυώσει καλά, καλύτερα στο ψυγείο να σφίξει η κρέμα και μετά την κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια ή μακρόστενες λωρίδες και τα ρολάρουμε.

προηγούμενο
Πίτσα με αλεύρι Ζέας
επόμενο
Λουκουμάδες
προηγούμενο
Πίτσα με αλεύρι Ζέας
επόμενο
Λουκουμάδες