4 0
Καζάν Ντιπί (Kazandibi )

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Υλικά

1 λίτρο γάλα
1/2 κούπα ρυζάλευρο ή νισεστέ
1/4 κούπα κρυσταλλική ζάχαρη
1 κ.γ. ανθόνερο ή ροδόνερο
3-4 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη (για το τηγάνι)
λίγο βούτυρο (για το τηγάνι)

Καζάν Ντιπί (Kazandibi )

με ρυζαλευρο

πάρτε κουτάλια

  • 25'
  • Για 8
  • Μέτρια

Υλικά

Πληροφορίες

Share

Το καζάν ντιπί είναι μία μικρασιατική συνταγή. Η ονομασία της προέρχεται από τα τουρκικά και σημαίνει ”ξύσιμο του καζανιού”. Παρασκευάζεται αποκλειστικά από βουβαλίσιο γάλα (καθώς αυτό θεωρείται γνησιότερο), ενώ συχνά το γλυκό πασπαλίζεται με τριμμένη κανέλα.

(Visited 10.836 times, 1 visits today)

Βήματα

1
Τέλος

Στην κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το ρυζάλευρο ή νισεστέ, την ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με τον αβγοδάρτη να διαλυθεί το άλευρο.

2
Τέλος

Ανάβουμε την εστία ν'αρχίσει ο βρασμός. Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία να ψηθεί η κρέμα ανακατεύοντας με τον αβγοδάρτη να μην κολλήσει. Δοκιμάζουμε την κρέμα στη ζάχαρη, δεν τη θέλουμε πολυ γλυκιά. Μόλις πήξει την βγάζουμε από την εστία και προσθέτουμε το ανθόνερο.

3
Τέλος

Σ'ένα αντικολλητικό τηγάνι με βαρύ πάτο και διάμετρο 11 εκ. αλοίφουμε με λίγο βούτυρο και ρίχνουμε σε όλη την επιφάνεια του τηγανιού 3-4 κ.σ. ζάχαρη.
Ανάβουμε την εστία και αφήνουμε να λιώσει και να πάρει ένα χρυσό χρώμα. Προσέχουμε την θερμοκρασία, χαμηλώνουμε αν είναι δυνατή. Ρίχνουμε από πάνω 2-3 κουταλιές από την κρέμα και αφήνουμε να πάρει χρώμα. Από πάνω ρίχνουμε την υπόλοιπη κρέμα.

4
Τέλος

Με μια σπάτουλα ελέγχουμε το κάτω μέρος της κρέμας να ''καεί'' καλά. Όταν πάρει ωραίο χρώμα το αποσύρουμε από τη φωτιά.

5
Τέλος

Αφήνουμε να κρυώσει καλά, καλύτερα στο ψυγείο να σφίξει η κρέμα και μετά την κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια ή μακρόστενες λωρίδες και τα ρολάρουμε.

προηγούμενο
Πίτσα με αλεύρι Ζέας
επόμενο
Λουκουμάδες
προηγούμενο
Πίτσα με αλεύρι Ζέας
επόμενο
Λουκουμάδες