Υλικά
-
1 και 1/8 του φλιτζανιού ζάχαρη
-
3/4 της κούπας βούτυρο
-
2 και 1/4 του φλιτζανιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
-
1 φλιτζάνι γιαούρτι
-
5 αυγά, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
-
3 κουταλιές μπέικιν πάουντερ
-
Ξύσμα από ένα λεμόνι
-
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
-
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
-
Για το σιρόπι
-
1 και 1/2 φλιτζάνι νερό
-
1 και 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
-
3-4 κουταλιές της σούπας κονιάκ
-
1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Πληροφορίες
Εύκολο γλυκάκι που το έφτιαχναν οι παλαιότερες νοικοκυρές και το μοιράζαν στην γειτονιά. Ταιριάζει άψογα με παγωτό.
Βήματα
1
Τέλος
|
Για να ετοιμάσουμε το σιρόπι προσθέστε όλα τα υλικά σε μια μικρή κατσαρόλα και αφήστε τα να βράσουν. Βράζουμε για περίπου 2-3 λεπτά από την στιγμή που θα πάρει βράση. Αφήστε στην άκρη να κρυώσει. |
2
Τέλος
|
Για το κέικΧωρίστε τα αυγά σε κρόκους και ασπράδια. Τοποθετήστε τα ασπράδια στο μπολ του μίξερ, μαζί με μια πρέζα αλάτι και χτυπήστε ελαφρά αφού βεβαιωθείτε ότι είναι καθαρά και δεν υπάρχει ίχνος από νερό. Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών μέχρι το μείγμα να γίνει πολύ παχύ και γυαλιστερό και να στέκετε επάνω στους αναδευτήρες . Τοποθετήστε το μείγμα σε ένα μπολ. |
3
Τέλος
|
Σε ένα άλλο μπολ, κοσκινίστε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. |
4
Τέλος
|
Χτυπήστε το βούτυρο και τη ζάχαρη για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να γίνει κρέμα και να ασπρίσει . Προσθέστε τους κρόκους των αυγών, ένα-ένα κάθε φορά και αφήστε λίγο χρόνο μέχρι να προσθέσετε τον επόμενο.Προσθέστε το γιαούρτι, το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού, το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατέψτε . Προσθέστε το 1/3 από το κοσκινισμένο αλεύρι στο μείγμα, χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα μια μαρίζ( Maryse).Προσθέστε το 1/3 από την μαρέγκα με κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω. Επαναλάβετε με το υπόλοιπο αλεύρι και την μαρέγκα μέχρι να τελειώσουν τα δυο μείγματα. |
5
Τέλος
|
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190C . |
6
Τέλος
|
Χρησιμοποιήστε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ, περίπου 26 εκατοστά σε διάμετρο. Βουτηρώστε το κάτω μέρος και τις πλευρές της και ρίξτε μέσα το μείγμα. |
7
Τέλος
|
Τοποθετήστε το κέικ στον ήδη προθερμασμένο φούρνο, στο χαμηλότερο ράφι, χαμηλώστε στους 175C και ψήστε για 50-60 λεπτά, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα. |
8
Τέλος
|
Ελέγξτε αν είναι έτοιμο με ένα ξύλινο σουβλάκι ή οδοντογλυφίδα. Εάν βγει καθαρή, τότε το κέικ είναι έτοιμο. |
9
Τέλος
|
Με μια κουτάλα ρίξτε σιγά-σιγά το κρύο σιρόπι πάνω στο ζεστό κέικ, σιγά-σιγά μέχρι να απορροφηθεί . Αφήστε το να απορροφηθεί. |
10
Τέλος
|
Σερβίρετε ιδανικά κρύο και όχι ζεστό, με φρέσκα φρούτα, γιαούρτι ή παγωτό. |