0 0
Πανετόνε

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Υλικά

2 κ.σ. Ξηρή μαγιά
125ml γάλα χλιαρό
150 γρ. μαλακωμένο βούτυρο
200 γρ. ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
4 αυγά
1 κ.σ. μέλι
125ml πολύ ζεστό γάλα
3 κ.σ. κονιάκ
1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
1 κιλό αλεύρι
2 1/2 φλιτζάνια ψιλοκομμένα φρούτα γλασέ
1 φλιτζάνι σταφίδες
1 κ.σ. γλυκάνισο

Πανετόνε

με σταφιδες και μελι

Κουζίνα:

χριστουγεννιάτικο κέικ

  • 01ω 30'
  • Για 4
  • Μέτρια

Υλικά

Πληροφορίες

Share

Το Πανετόνε είναι ένα χριστουγεννιάτικο κέικ με σχήμα θόλου που περιέχει σταφίδες και ζαχαρωμένα φρούτα. Η ιστορία λέει ότι, θέλοντας να γιορτάσει τα Χριστούγεννα, ο Ludovico il Moro, Δούκας του Μιλάνου, κάλεσε όλη την αριστοκρατία της πόλης σε ένα πλουσιοπάροχο δείπνο στο κάστρο του. Προς μεγάλη του απογοήτευση όμως, ο αρχιμάγειρας είδε ότι το επιδόρπιο, το οποίο είχε προετοιμάσει με τη μέγιστη φροντίδα, είχε καεί… Ένα αγόρι ονόματι Τόνι, ο οποίος ήταν μαθητευόμενος μάγειρας και ερωτευμένος με την κόρη του αρχιμάγειρα, πήρε το θάρρος και είπε ότι είχε προετοιμάσει για τον ίδιο και για τους υπηρέτες του κάστρου ένα γλυκό που περιείχε σταφίδες και ζαχαρωμένα φρούτα. Το έδωσε στον αρχιμάγειρα και έτσι το «Pane di Toni», το «ψωμί του Τόνι, δηλαδή, έφτασε στο τραπέζι του Δούκα. Όλοι βρήκαν το «Pane di Toni» εξαιρετικό και έκτοτε οι Μιλανέζοι πάντα γιόρταζαν τα Χριστούγεννα με «Πανετόνε». Αργότερα, το 1821, το Πανετόνε έγινε σύμβολο της ελευθερίας, όταν τα κόκκινα ζαχαρωμένα κεράσια και το πράσινο κίτρο αντικατέστησαν τις σταφίδες και τη φλούδα λεμονιού για να δημιουργήσουν το κόκκινο, λευκό και πράσινο χρώμα της ιταλικής σημαίας. Σήμερα, το Πανετόνε έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές στις χώρες της Νότιας Αμερικής, πιθανώς λόγω του μεγάλου αριθμού Ιταλών μεταναστών.

Βήματα

1
Τέλος

Βάλτε σε ένα μπολ το ζεστό γάλα και ανακατέψτε το με τη μαγιά. Καλύψτε το μπολ και αφήστε το να ξεκουραστεί για 10 λεπτά. Έπειτα, σε ένα ξεχωριστό μπολ ανακατέψτε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι και το μέλι, ρίξτε το καυτό γάλα πάνω από το μείγμα ανακατεύοντας συνεχώς και αφήστε το να ξεκουραστεί μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου.

2
Τέλος

Μόλις το μείγμα είναι απλά ζεστό προσθέστε τα αυγά, το κονιάκ και το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπήστε τα με ένα μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Ύστερα κοσκονίστε το αλεύρι και προσθέστε μισό από αυτό στο μείγμα. Ανακάτεψτε λίγο και προσθέστε τη διαλυμένη μαγιά. Ανακατέψτε πάλι λίγο και προσθέστε το υπόλοιπο αλεύρι. Συνεχίστε την ανάμειξη μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.

3
Τέλος

Έπειτα, βάλτε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε την μέχρι να μαλακώσει και να μην κολλάει πάνω στην επιφάνεια.

4
Τέλος

Μόλις είναι έτοιμη, τοποθετήστε την σε ένα ελαφρώς αλευρωμένο μπολ και καλύψτε το με μία διάφανη μεμβράνη. Αφήστε το να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά ή μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

5
Τέλος

Όση ώρα περιμένετε τη ζύμη, ανακατέψτε τα γλασαρισμένα φρούτα με το γλυκάνισο. Τοποθέτησε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και πάλι και ζυμώστε την ελαφρά ανοίγοντάς την. Μοιράστε στη ζύμη τα γλασαρισμένα φρούτα όσο μπορείτε πιο ομοιόμορφα.

6
Τέλος

Χρησιμοποιώντας τα χέρια σας, κυλήστε τη ζύμη με προσοχή, φροντίζοντας να ενσωματωθούν καλά όλα τα γλασαρισμένα φρούτα σε αυτή.

7
Τέλος

Χωρίστε τη ζύμη σε δύο ή τρία μέρη, ανάλογα με το μέγεθος του πανετόνε που σας ενδιαφέρει να φτιάξετε και τοποθετήστε το κάθε τμήμα σε κυκλικού σχήματος φόρμες .

8
Τέλος

Για άλλη μια φορά σκεπάστε με μεμβράνη και αφήστε να φουσκώσουν τα πανετόνε σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά ή μέχρι η ζύμη να έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος.

9
Τέλος

Μόλις η ζύμη διπλασιαστεί, δημιουργήστε στο κάθε πανετόνε από πάνω ένα σχήμα σταυρού και αλείψτε το με βούτυρο. Ψήστε στους 170 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο και όταν είναι σχεδόν έτοιμα αυξήστε τη θερμοκρασία στους 190.

προηγούμενο
Μαρμελάδα ντομάτας
επόμενο
Χοιρινό κότσι με μαύρη μπύρα
προηγούμενο
Μαρμελάδα ντομάτας
επόμενο
Χοιρινό κότσι με μαύρη μπύρα