Υλικά
-
100 περίπου γρ. οβριές ή αβρωνιές
-
3 αυγά
-
λίγο ε.π. ελαιόλαδο
-
Αλάτι και πιπέρι
Πληροφορίες
Οι αβρωνιές ή βρυωνιές ή οβριές ή αδρωνιές είναι φυτό κοινό στην Ελλάδα , με φύλλα γυαλιστερά σε σχήμα καρδιάς και άνθη πρασινοκίτρινα. Αυτοφύεται σε υγρά και σκιερά μέρη, σε φράχτες, σε θάμνους (στους οποίους αναρριχάται) κ.α. Την άνοιξη συλλέγονται οι τρυφεροί βλαστοί του. Η πικρή του γεύση οφείλεται στο ότι περιέχει αλκαλοειδή. Το βρίσκουμε την άνοιξη σε λαϊκές αγορές αλλά και σε κάποια καλά μανάβικα.Οι αβρωνιές είναι πικρούτσικες, οπότε, αν δεν ανέχεστε το πικρό, βάλτε λιγότερες στο φαγητό για να εξοικειωθείτε, γιατί είναι μια δυνατή διάσταση της γεύσης που αξίζει να τη συναντήσετε. Ταιριάζει σε κάθε συνταγή με αυγά, πόσο μάλλον σε μια ομελέτα.
Βήματα
1
Τέλος
|
Πλένετε καλά τις αβρωνιές και τις ζεματάτε ελάχιστα σε ελάχιστο αλατισμένο νερό που βράζει. Τις στραγγίζετε. Καλό είναι να κρατήσετε το νερό που τις βράσατε και να το πιείτε αργότερα με ελάχιστο φρέσκο χυμό λεμόνι. |
2
Τέλος
|
Βάζετε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί και ρίχνετε λίγο λάδι να πάει σε όλο τον πάτο του τηγανιού. |
3
Τέλος
|
Χτυπάτε στα τα αβγά με ένα σφηνάκι νερό αλάτι- πιπέρι και τα ρίχνετε στο τηγάνι. |
4
Τέλος
|
Όταν αρχίσει να σταθεροποιείται η ομελέτα απλώνετε πάνω στη μισή πλευρά τις στραγγισμένες αβρωνιές. Η φωτιά σας πρέπει να είναι χαμηλή για να μην πάρει έντονο χρώμα η ομελέτα, την θέλουμε αφράτη .Διπλώνετε την υπόλοιπη ομελέτα πάνω από τις αβρωνιές να γίνει φάκελος και ψήνετε για λίγο ακόμα. |
5
Τέλος
|
Μεταφέρετε προσεκτικά σε πιάτο και σερβίρετε πασπαλίζοντας με επιπλέον φρεσκοτριμμένο πιπέρι. |