3 1
Η πίτα του βοσκού

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Υλικά

2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
μαύρο πιπέρι φρεσκοαλεσμένο
500 γρ. αρνίσιος κιμάς
1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
1 μεγάλο καρότο, τριμμένο στον τρίφτη
2 σκελίδες σκόρδο
1-2 κ.σ. Worcestershire sause
1 κ.σ. τοματοπελτέ
φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
φρέσκο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
250 ml κόκκινο κρασί
300 ml ζωμός κότας
1 κιλό πατάτες ξεφλουδισμένες & κομμένες σε χοντρά κομμάτια
50 γρ. βούτυρο
2 κρόκοι αυγών
τριμμένη παρμεζάνα

Η πίτα του βοσκού

Η τυπική Βρετανική συνταγή, Shepherd’s pie.

Κουζίνα:

τρώγεται χειμώνα καλοκαίρι

  • 01ω 30'
  • Για 4
  • Μέτρια

Υλικά

Πληροφορίες

Share

Η πίτα αυτή προέρχεται κυρίως από την Βόρεια Αγγλία και Σκωτία, όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός των προβάτων – εξ”ού και το όνομα.
Λέγεται μάλιστα ότι αρχικά φτιαχνόταν από τα περισσεύματα του ψητού αρνιού και των υπολοίπων φαγητών, τα οποία κάλυπταν με τον πουρέ, για να είναι «ελκυστικά» στο μάτι!

(Visited 1.245 times, 1 visits today)

Βήματα

1
Τέλος

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180˚C.
Ζεστάνετε το ελαιόλαδο μέσα σ'ένα μεγάλο τηγάνι. Ρίξτε και τσιγαρίστε τον κιμά σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρει ένα καφετί χρώμα.

2
Τέλος

Προσθέστε το κρεμμύδι, το καρότο και το σκόρδο και ανακατέψτε. Προσθέστε την Worcestershire sause, τον τοματοπελτέ και τα μυρωδικά και αφήστε το να βράσει για 1-2 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς.

3
Τέλος

Προσθέστε το κόκκινο κρασί και χαμηλώστε την θερμοκρασία μέχρι να εξατμιστεί τελείως.

4
Τέλος

Προσθέστε το ζωμό κότας και αφήστε το να βράσει μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Εν τω μεταξύ βράστε τις πατάτες σε καυτό αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν.

5
Τέλος

Μόλις είναι έτοιμες, αφήστε τες να στραγγίσουν, ξεφλουδίστε τες, κόψτε σε χοντρά κομμάτια και λιώστε τες σε πουρέ μέσα σ'ένα σκεύος.

6
Τέλος

Προσθέστε τους κρόκους και το βούτυρο ανακατεύοντας συνεχώς, ο πουρές πρέπει να είναι ζεστός.

7
Τέλος

Προσθέστε και την παρμεζάνα και όσο αλάτι και πιπέρι θέλετε ανακατεύοντας ξανά. Ο πουρές θα είναι αρκετά σφιχτός.
Αδειάστε και απλώστε τον κιμά σ'ένα βαθύ πυρίμαχο σκεύος.

8
Τέλος

Χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα απλώστε τον πουρέ από πάνω.
Προσθέστε έξτρα παρμεζάνα τριμμένη και τέλος με ένα πιρούνι κάνετε μερικές γραμμές σαν κυματάκια πάνω στην επιφάνεια του πουρέ.

9
Τέλος

Ψήστε στο φούρνο για περίπου 20 λεπτά μέχρι να πάρει ένα χρυσό χρώμα. Καλή επιτυχία!!

προηγούμενο
Λεμονάδα με βότκα
επόμενο
Ο διαφορετικός γύρος
προηγούμενο
Λεμονάδα με βότκα
επόμενο
Ο διαφορετικός γύρος