Υλικά
-
Για το χταπόδι
-
500 γρ. χταπόδι, πλοκάμια σε κομμάτια
-
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
-
400 γρ. ντομάτες κονκασέ
-
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
-
2 φύλλα δάφνης
-
Φρέσκο θυμάρι, κατα βούληση
-
50 ml βαλσαμικό ξύδι (κατά προτίμηση άσπρο)
-
100 γρ. ελαιόλαδο
-
5 γρ. πιπέρι σε κόκκους
-
Για τον πουρέ φάβας
-
450 γρ. Άφκος (φάβα Λήμνου), Salamousas Agrifood
-
75 γρ. ελαιόλαδο
-
175 γρ. κρεμμύδια σε φέτες
-
2 λίτρα νερό
-
1 κ.σ. λάδι τρούφας (Culta Terra)
-
αλάτι
Πληροφορίες
Σας προτείνω σήμερα λοιπόν, ένα πιάτο που συνδυάζει θρεπτικότητα και γεύση μαζί. Το χταπόδι είναι πλούσια πηγή ζωικής πρωτεΐνης, ω-3 λιπαρών οξέων, βιταμινών του συμπλέγματος Β, αλλά και πολλών μετάλλων και ιχνοστοιχείων, με κυριότερα το χαλκό, τον ψευδάργυρο και το σίδηρο.
Η φάβα είναι μια τροφή που δεν περιέχει καθόλου νάτριο και αποτελεί καλή πηγή καλίου, αυτό την κάνει εξαιρετική τροφή για κατανάλωση από άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση. Επίσης είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κυρίως φυλλικό οξύ και μεταλλικά στοιχεία όπως ο σίδηρος, ο χαλκός και το μαγνήσιο. Βοηθάει στην διατήρηση της μνήμης, στην καλή λειτουργία του εντέρου, προστατεύει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου και στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου και χοληστερόλης.
Βήματα
1
Τέλος
|
Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε το κρεμμύδι, το ελαιόλαδο, τα φύλλα δάφνης, το ξύδι, το πιπέρι και το θυμάρι. |
2
Τέλος
|
Ρίχνουμε το χταπόδι στο οποίο έχουμε ξεχωρίσει τα πλοκάμια του και το κεφάλι και το απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω. |
3
Τέλος
|
Ανάβουμε τη φωτιά στο μέτριο προς χαμηλό, σκεπάζουμε με το καπάκι και βράζουμε για περίπου 1 ώρα μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι. |
4
Τέλος
|
Ελέγχουμε με το μαχαίρι να δούμε αν είναι έτοιμο και προσθέτουμε την ντομάτα κονκασέ. |
5
Τέλος
|
Σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα, ρίχνουμε αλάτι και αποσύρουμε από τη φωτιά. |
6
Τέλος
|
Σε μια βαθιά κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι με το λάδι σε μέτρια φωτιά. Μετά από 5 λεπτά ρίχνουμε και τη φάβα και τη σοτάρουμε και αυτή. |
7
Τέλος
|
Έπειτα ρίχνουμε 1,5 λίτρο νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει εάν δούμε ότι δεν έχει μαλακώσει προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό. |
8
Τέλος
|
Μόλις ετοιμαστεί αποσύρουμε από τη φωτιά ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και τη πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ ή στο πολυκοπτικό. Τελειώνοντας προσθέτουμε το λάδι τρούφας και ανακατεύουμε να πάει παντού |
9
Τέλος
|
Σερβίρουμε σε πιάτο μαζί με το χταπόδι. |