Υλικά
- 
                                          1 κοιλιά αρνίσια με τα έντερα
- 
                                          1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
- 
                                          2 λεμόνια το χυμό τους
- 
                                          αλάτι κατά βούληση
- 
                                          1 κουταλιά αλεύρι
- 
                                          λίγο φλισκούνι
- 
                                          Για το αυγολέμονο
- 
                                          2 λεμόνια το χυμό τους
- 
                                          2 αυγά
Πληροφορίες
Η παραπάνω συνταγή γίνεται κατά κόρων σε όλη την Κρήτη ιδιαιτέρως το Πάσχα. Ο Αριστοφάνης έγραψε «Τα έντερα των τετραπόδων χορδάς καλούσι, χορδή γαρ εστί το λεπτόν έντερον, ό ειώθασι πλέκειν οι μάγοιροι», Ιππής 214. Τα γαρδούμια γίνονται και στα κάρβουνα, αφού ετοιμαστούν όπως παραπάνω και μετά τα ρίξουμε στα κάρβουνα.
Βήματα
| 1 Τέλος | Πλένουμε καλά την κοιλιά, τη ζεματάμε και την ξύνουμε καλά μέχρι να καθαρίσει. Πλένουμε τα έντερα και τα γυρίζουμε από την ανάποδη και τα ξαναπλένουμε , τα τρίβουμε με το χυμό λεμονιού το αλάτι και το αλεύρι. | 
| 2 Τέλος | Κόβουμε την κοιλιά σε κομμάτια μεγέθους μιάς παλάμης περίπου και τυλίγουμε στο κάθε κομμάτι ένα έντερο. Το δένουμε στην άκρη με το ίδιο το έντερο για να μην ξετυλιχτεί. | 
| 3 Τέλος | Ξύνουμε το κρεμμύδι στην κατσαρόλα προσθέτουμε το φλησκούνι, βάζουμε 3-4 ποτήρια νερό και ρίχνουμε τα γαρδούμια. Τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, σβήνουμε τη φωτιά και ετοιμάζουμε το αυγολέμονο: Χτυπάμε χωριστά τα ασπράδια, συνεχίζουμε με τους κρόκους, το λεμόνι και στο τέλος ρίχνουμε σιγά-σιγά ζουμί από την κατσαρόλα στο αυγολέμονο μέχρι να ισορροπήσει η θερμοκρασία. | 
| 4 Τέλος | Το προσθέτουμε πίσω στην κατσαρόλα και μόλις πάει να πάρει μια βράσει το σβήνουμε να μην μας κόψει. | 
| 5 Τέλος | Επίσης εάν θέλετε να μην σας κόψει και ας το ζεστάνετε κάνετε το αυγολέμονο μόνο με κρόκους. | 
 
      

 
                 
                
