3 1
Κοκορέτσι θεσσαλική συνταγή

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Υλικά

2 καρδιές αρνιού
2 σπλήνες αρνιού
1 πνεύμονα αρνιού
Έντερα από δύο αρνάκια γάλακτος
Αμελέτητα (κατά βούληση)
γλυκάδια
μπόλια (προαιρετικό)
μαρινάρισμα
1 μικρό κρεμμύδι, τριμμένο στον τρίφτη
Χυμό από 1 λεμόνι
1/2 φλιτζάνι σπορέλαιο
3 φύλλα δάφνης
1 κ.σ. ρίγανη
2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
αλάτι κατά βούληση
Φρέσκο τριμμένο μαύρο πιπέρι κατά βούληση

Κοκορέτσι θεσσαλική συνταγή

με αμελετητα και γλυκαδια

Κουζίνα:

το τέλειο κοκορέτσι

  • 00'
  • Για 6
  • Μέτρια

Υλικά

  • μαρινάρισμα

Πληροφορίες

Share

Οι λέξεις «γαρδούμιο» και η «πλεκτή» δηλαδή τα γνωστά σε όλους μας, γαρδούμπα και κοκορέτσι αναφέρονται ακόμη και στα ομηρικά έπη. Ο τρόπος δε που τα έφτιαχναν, δε διαφέρει και πολύ από τον τωρινό. Πριν «πλέξουν» το κοκορέτσι μαρινάριζαν τα έντερα σε ξύδι, νερό και μέλι. Το ξύδι καθάριζε από τα τυχόν μικρόβια αλλά και αφυδάτωνε το έντερο, ενώ το μέλι δημιουργούσε μια ωραία καραμελωμένη κρούστα. Η γεύση του μελιού δεν ήταν έντονη απλά βελτίωνε την υφή του. Όταν σούβλιζαν το αρνί και το κατσίκι, λόγω της έλλειψης πινέλου για να το αλείφουν, βουτούσαν ένα κλαδί από πεύκο σε χυμούς άγουρου σταφυλιού και άγουρου δαμάσκηνου και άλειφαν το κρέας, κάνοντας το έτσι να αποκτήσει μια ιδιαίτερη γεύση από φρούτα και ρετσίνι.

(Visited 5.380 times, 1 visits today)

Βήματα

1
Τέλος

Γυρίστε τα έντερα και βάλτε τα ένα μπολ με νερό και χυμό λεμονιού για μια-δυο ώρες. Επαναλάβετε 2-3 φορές.

2
Τέλος

Ξεπλύνετε τα γλυκάδια, τοποθετήστε σε ένα κατσαρολάκι και σκεπάστε με νερό. Προσθέστε το χυμό από 1/2 λεμόνι και ζεματίστε τα αμελέτητα και στραγγίξτε τα.

3
Τέλος

Ξεπλύνετε τα υπόλοιπα εντόσθια και κόψτε τα όλα τα στο ίδιο μέγεθος.

4
Τέλος

Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέστε τα υλικά της μαρινάδας και ανακατέψτε τα .Προσθέστε τα κομμένα εντόσθια μέσα και ανακατέψτε καλά να ενσωματωθούν. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο να μαριναριστούν για τουλάχιστον 2 ώρες. Βάλτε τα έντερα και τη μπόλια σε κρύο νερό και αφήστε τα να μουλιάσουν όσο μαρινάρονται τα εντόσθια. Στραγγίζετε τα εντόσθια που έχετε στη μαρινάδα και τα αφήνετε σε ένα σουρωτήρι να σουρώσουν.

5
Τέλος

Περάστε τα στην σούβλα εναλλάξ και αλατοπιπερώστε εάν χρειαστεί επιπλέον.

6
Τέλος

Έπειτα, δένουμε τη μία αντεριά στο άκρο της σούβλας και την πλέκουμε σταυρώνοντας κατά μήκος του κοκορετσιού μέχρι να δούμε ότι δημιουργείται ένα παχύ αλλά σταθερό στρώμα. Στη συνέχεια, πλέκουμε οριζόντια και δένουμε στο άλλο άκρο.

7
Τέλος

Αφήνουμε το κοκορέτσι με τη σούβλα όρθια όλο το βράδυ να στραγγίξει.

8
Τέλος

Την επόμενη ημέρα, ανάβουμε φωτιά και ετοιμάζουμε μια γερή θράκα από μπόλικα κάρβουνα. Βάζουμε πάνω το κοκορέτσι αλλά ξεκινάμε το ψήσιμο από ψηλά και με αργή περιστροφή.

9
Τέλος

Όταν αρχίσει να βγάζει αφρούς από το εσωτερικό, σημαίνει ότι βράζει μέσα του . Τότε, μόλις ροδίσει και το εξωτερικό, κατεβάζουμε το κοκορέτσι μας πιο χαμηλά και συνεχίζουμε το γύρισμα πιο γρήγορα.

10
Τέλος

Όταν το τρυπήσουμε και βγάζει ζουμιά καθαρά και όχι με αίμα τότε είναι έτοιμο.

11
Τέλος

Το μυστικό για πετυχημένο κοκορέτσι είναι να βάζουμε περισσότερα μαλακά κομμάτια (από πνευμόνι, καρδιά, νεφρά, γλυκάδια) απ'ότι συκώτια, τα οποία πικρίζουν όταν ψηθούν,

προηγούμενο
Σπιτικό παγωτό με φρέσκα σύκα
επόμενο
Γαρδούμια κρητικά
προηγούμενο
Σπιτικό παγωτό με φρέσκα σύκα
επόμενο
Γαρδούμια κρητικά