0 0
Τσουρέκι παραδοσιακό

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Υλικά

135 γρ. βούτυρο αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου
135 γρ. γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ. ζάχαρη
4 μέτρια αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
870 γρ. αλεύρι
21 γρ. Ξηρή μαγιά
100 γρ. χλιαρό νερό
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
3 γρ. κοπανισμένη μαστίχα ή σπασμένη στο μπλέντερ με λίγη ζάχαρη
4 γρ. μαχλέπι κοπανισμένο
1 αυγό και 1 κουταλιά της σούπας νερό, για το άλειμμα του τσουρεκιού
Φιλέ αμυγδάλου για το γαρνίρισμα
Για το σιρόπι
150 γρ. ζάχαρη
150 ml νερό

Τσουρέκι παραδοσιακό

με ελαφρυ σιροπι

Κουζίνα:

πασχαλινό

  • 01ω 20'
  • Για 10
  • Μέτρια

Υλικά

  • Για το σιρόπι

Πληροφορίες

Share

Μπορεί να σας ζορίσει λίγο  αλλά θα ξεχάσετε όλα τα τσουρέκια που έχετε δοκιμάσει μέχρι σήμερα. Δεν θα σας  πω με τι θα το συνοδέψετε, νομίζω πως ξέρετε.

Βήματα

1
Τέλος

Προσθέστε σε ένα μπολ το χλιαρό νερό (όχι καυτό ούτε κρύο) μια πρέζα ζάχαρη, τη μαγιά και ανακατέψτε .

2
Τέλος

Τυλίξτε καλά με πλαστική μεμβράνη και αφήστε το για περίπου 6-7 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει η μαγιά και να κάνει φουσκάλες .

3
Τέλος

Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και το γάλα σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο με τη ζάχαρη.

4
Τέλος

Αφαιρέστε από τη φωτιά και ελέγξτε τη θερμοκρασία. Το μείγμα θα πρέπει να είναι στην ίδια θερμοκρασία με το μείγμα της μαγιάς.

5
Τέλος

Ρίχνουμε το μείγμα του βουτύρου σε ένα μεγάλο κάδο του μίξερ και χτυπάμε ελαφρά μαζί με τα αυγά.
Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και ανακατεύουμε να συνδυάσουν όλα μαζί.

6
Τέλος

Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι, τη μαστίχα, το μαχλέπι και το ξύσμα πορτοκαλιού.

7
Τέλος

Χρησιμοποιήστε ένα γάντζο για να κάνετε τη ζύμη, σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι τα συστατικά να αρχίζουν να ομογενοποιούνται και στη συνέχεια σε μεσαία εώς υψηλή ταχύτητα, για περίπου 10 λεπτά, μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα τοιχώματα του κάδου. Σε αυτό το σημείο η ζύμη θα πρέπει να είναι πολύ μαλακή και λίγο κολλώδες, (προσέξτε να μην προσθέσετε περισσότερο αλεύρι από ότι λέει στην συνταγή) το τσουρέκι θα πρέπει να είναι πολύ μαλακό και όχι σταθερό - στεγνό.

8
Τέλος

Καλύψτε τη ζύμη με πλαστική μεμβράνη και βάλτε την σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί (για περίπου 2-3 ώρες). Αν το περιβάλλον είναι κρύο, προθερμάνετε το φούρνο στους 30 ° C, σβήστε τον και τοποθετήστε το μπολ μέσα σ'αυτόν.

9
Τέλος

Ξεφουσκώστε απαλά τη ζύμη του τσουρεκιού με τα χέρια σας και κόψτε την σε 6 ίσα μέρη.

10
Τέλος

Πάρτε ένα κομμάτι της ζύμης χωρίς να βάλετε αλεύρι στον πάγκο που δουλεύετε και κυλήστε λίγο με τα χέρια σας. Κρατήστε με τα χέρια σας από τις άκρες και τεντώστε τη ζύμη σαν ένα σχοινί. Αυτή η τεχνική θα βοηθήσει το τσουρέκι να κάνει τη χαρακτηριστική ινώδη υφή. Διαμορφώστε το τσουρέκι σε κοτσίδα και μεταφέρτε το σε ένα μεγάλο ταψί (λαμαρίνα) στρωμένο με λαδόκολλα. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία με το δεύτερο τσουρέκι. Αφήστε το να φουσκώσει για περίπου 1 ακόμη ώρα σε θερμοκρασία δωματίου ή στο φούρνο, μέχρι σχεδόν να διπλασιάσει το μέγεθος του .

11
Τέλος

Σε ένα μικρό μπολ προσθέτουμε το αυγό και 1 κουταλιά της σούπας νερό και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι. Απλώνουμε με ένα πινέλο στην επιφάνεια κάθε τσουρεκιού, προσέχοντας να μην ξεφουσκώσει, γαρνίρουμε με φιλέ αμυγδάλου και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170C για περίπου 40-50 λεπτά, μέχρι να ψηθούν ωραία και να γίνουν αφράτα.

12
Τέλος

Για το σιρόπι

Σε μια μικρή κατσαρόλα προσθέστε τη ζάχαρη και το νερό και αφήστε τα να βράσουν για περίπου 3 λεπτά από την στιγμή που θα πάρουν βράση.

13
Τέλος

Αφαιρέστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και με ένα κουτάλι προσθέστε το ζεστό σιρόπι πάνω στο ζεστό τσουρέκι προσεχτικά .

14
Τέλος

Αφήστε το να κρυώσει και τυλίξτε καλά με πλαστική μεμβράνη, έτσι ώστε να μην ξεραθεί.
Αποθηκεύστε μέχρι και 5-7 ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου.

15
Τέλος

Σημείωση

Αν και η παραδοσιακή συνταγή του τσουρεκιού δεν απαιτεί σιρόπι, το σιρόπι, δίνει πάντα άλλη αίσθηση.

προηγούμενο
Μάφινς τσουρεκιού
επόμενο
Βάφλες
προηγούμενο
Μάφινς τσουρεκιού
επόμενο
Βάφλες