0 0
Σφακιανές πίτες

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Υλικά

1 /2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
500 γρ τυρί που θα επιλέξουμε (ιδανικά ανθότυρο)
270 ml νερό περίπου (να είναι η ζύμη ελαστική)
1/2 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
1/2 κ.γ. αλάτι

Σφακιανές πίτες

με φυστικια φαρσαλων

Κουζίνα:

από την ανώπολη σφακίων

  • 30'
  • Για 4
  • Εύκολη

Υλικά

Πληροφορίες

Share

Η συνταγή που σας δίνω είναι από την Ανώπολη Σφακίων , πολλών ετών και πιστέψτε με δεν έχετε δοκιμάσει πιο πετυχημένη.

Βήματα

1
Τέλος

Επιλέγουμε μια ξινομυζήθρα Χανίων, μια φρέσκια γλυκιά μυζήθρα Κρήτης, πηχτόγαλο Χανίων ή ένα Κρητικό ανθότυρο.
Αν το τυρί που θα χρησιμοποιήσουμε έχει υγρά θα βάλουμε το τυρί σε τρυπητό και θα το πατήσουμε μέχρι να φύγει η υγρασία και να στεγνώσει.

2
Τέλος

Κατόπιν το χωρίζουμε σε 10 κομμάτια των 50 gr. Πιέζουμε το κάθε κομμάτι ώστε να γίνει μια μπάλα. Σε ένα μπωλ βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακούβα.
Προσθέτουμε το αλάτι, το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε ελαφρά και προσθέτουμε το νερό.

3
Τέλος

Ζυμώνουμε καλά μέχρι να πάρουμε μια μαλακή εύπλαστη ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον νερό ή αλεύρι.

4
Τέλος

Ζυγίζουμε την ζύμη και την χωρίζουμε σε 10 ισόποσα κομμάτια, τα οποία πλάθουμε σε μπαλάκια. Σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα για να μην στεγνώσουν.

5
Τέλος

Ξεκινάμε να φτιάχνουμε τις πίτες

Παίρνουμε μια μπάλα ζύμης και με την βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε ένα στρογγυλό φύλλο περίπου 5-6 εκατοστών. Μέσα σ' αυτό το φύλλο ζύμης που ανοίξαμε βάζουμε μια μπάλα τυριού. Κλείνουμε το τυρί μέσα στην ζύμη πιέζοντας τις άκρες έτσι ώστε να μην ανοίξει. Πιέζουμε καλά και δίνουμε σχήμα μπάλας στην ζύμη. Ακολουθούμε αυτή την διαδικασία μέχρι να φτιάξουμε όλη την ζύμη. Σκεπάζουμε και πάλι τις ζύμες με νωπή πετσέτα.

6
Τέλος

Πασπαλίζουμε ελαφρά τον πάγκο με αλεύρι. Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης και με τον πλάστη ανοίγουμε την ζύμη περίπου 10 εκατοστά, σε λεπτό φύλλο.
Η επιτυχία της σφακιανής πίτας έγκειται στο πόσο λεπτό θα ανοίξουμε το ζυμάρι για την πίτα.

7
Τέλος

Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι να κάψει πάρα πολύ καλά. Αλείφουμε με πινέλο την επιφάνειά του τηγανιού με ελαιόλαδο, αυτό το κάνουμε κάθε φορά που ψήνουμε μια πίτα. Ψήνουμε την πίτα πολύ καλά και από τις 2 πλεύρες, μέχρι να ροδίσει. Μέχρι να ψηθεί η μια πίτα, ετοιμάζουμε την επόμενη. Αραδιάζουμε την μια πίτα επάνω στην άλλη χωρίζοντάς τις με αντικολλητικό χαρτί.

8
Τέλος

Σερβίρουμε τις σφακιανές πίτες σαν επιδόρπιο ή σαν πρωινό με άφθονο μέλι και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με φυστίκι Φαρσάλων Γιωτόπουλος ή με σουσάμι.

προηγούμενο
Ζυμωτό ψωμι με Ζέας
επόμενο
Βασιλόπιτα με σοκολάτα
προηγούμενο
Ζυμωτό ψωμι με Ζέας
επόμενο
Βασιλόπιτα με σοκολάτα