0 0
Μουσακάς-παστίτσιο

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Υλικά

1 κιλό μελιτζάνες
1/2 κιλό κολοκυθάκια
1 πακέτο ζυμαρικά βρασμένα, να κρατάνε
Για την μπεσαμέλ
100 γρ. ε.π. ελαιόλαδο
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή μαλακό
1 λίτρο γάλα κατσικίσιο
2 αυγά
70 γρ. γραβιέρα
1/3 κ.γ μοσχοκάρυδο τριμμένο
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Για το κιμά μανιταριών
ε.π. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
φρέσκα κλωναράκια θυμάρι
1 σκελίδα σκόρδο
1 κιλό ψιλοκομμένα μανιτάρια (πλευρώτους, champignon, porto bello)
1 φλ. κρασί λευκό
2 φλ. σάλτσα ντομάτας
1/1/2 φλ. ζωμό λαχανικών
400 γρ. γραβιέρα τριμμένη

Μουσακάς-παστίτσιο

με κιμα μανιταριων

Κουζίνα:

Το διαφορετικό

  • 01ω 10'
  • Για 8
  • Μέτρια

Υλικά

  • Για την μπεσαμέλ

  • Για το κιμά μανιταριών

Πληροφορίες

Share

Μια πρόταση που θα σας ξετρελάνει…τι κάθεστε, βουρ στην κουζίνα  σας.

(Visited 389 times, 1 visits today)

Βήματα

1
Τέλος

Προθερμαίνουμε το φούρνο στο μεσαίο γκριλ.

2
Τέλος

Στρώνουμε τις μελιτζάνες στην λαμαρίνα του φούρνου, μαρινάρουμε με αλάτι και πιπέρι, ελάχιστο ελαιόλαδο και ψήνουμε για περίπου 6-7 λεπτά από τη κάθε πλευρά με το ταψί στη δεύτερη θέση του φόυρνου.

3
Τέλος

Στη συνέχεια απλώνουμε στο ταψί τα κολοκυθάκια, μαρινάρουμε με αλάτι και πιπέρι και ψήνουμε για 3 -5 λεπτά ή εναλλακτικά τηγανίζουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσουν περίπου για 7-8 λεπτά.

4
Τέλος

Για τον κιμά μανιταριών

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα αφού την αφήσουμε να κάψει πολύ καλά προσθέτουμε το ελαιόλαδο και στη συνέχεια τo κρεμμύδι, το σκόρδο, αλατίζουμε και τσιγαρίζουμε για 2 – 3 λεπτά, έως ότου αρχίσουν να παίρνουν καραμελωμένο χρώμα.
Συνεχίζουμε με τα ψιλοκομμένα μανιτάρια για 6 – 7 λεπτά, μέχρι τα μανιτάρια να αρχίσουν να βγάζουν τα υγρά τους στην κατσαρόλα και ο όγκος τους να μειωθεί αρκετά.

5
Τέλος

Σβήνουμε με λευκό κρασί εάν θέλουμε και περιμένουμε έως ότου σχεδόν εξατμιστεί όλο το κρασί. Προσθέτουμε το χυμό ντομάτας, το φρέσκο θυμάρι , το ζωμό λαχανικών (προαιρετικά ),αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζουμε με μισόκλειστο καπάκι, ανακατεύοντας περιστασιακά μέχρι να φύγουν όλα τα υγρά.
Δοκιμάζουμε στην γεύση, σπάμε φρέσκο πιπέρι.

6
Τέλος

Για την μπεσαμέλ

Για το roux, σε ένα μικρό κατσαρολάκι, σε μέτρια θερμοκρασία λιώνουμε το ελαιόλαδο και στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι. Το καβουρντίζουμε για 1 – 2 λεπτά.

7
Τέλος

Τώρα ζεσταίνουμε, σε μία μεγάλη κατασαρόλα το γάλα μέχρι να έρθει σε σημείο βρασμού.

8
Τέλος

Στη συνέχεια προσθέτουμε όλο το roux και ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη με γρήγορες κυκλικές κινήσεις μέχρι να ομογενοποιηθεί στο γάλα. Αλατοπιπερώνουμε και δοκιμάζουμε.

9
Τέλος

Μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία ανακατεύοντας συνεχώς για 2 – 3 λεπτά. Αφαιρούμε από την εστία, αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε τη γραβιέρα και τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα και το μοσχοκάρυδο.

10
Τέλος

Για τη συναρμολόγηση

Σε ένα ταψί 40 x 35 βάζουμε εναλλάξ στον πάτο τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια σε στρώσεις, αλατοπιπερώνουμε κάθε στρώση ελαφριά και βάζουμε τυρί. Συνεχίζουμε στρώνοντας τον κιμά μανιταριών τον οποίο έχουμε ανακατέψει με τα ζυμαρικά.

11
Τέλος

Απλώνουμε τη μπεσαμέλ ομοιόμορφα, πασπαλίζουμε με τυρί και ψήνουμε στους 180 βαθμούς στη μεσαία σχάρα στον αέρα ή τις αντιστάσεις για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να πάρει ένα ροδοκόκκινο χρώμα.

προηγούμενο
Βινεγκρέτ ψητής ντομάτας
επόμενο
Χωριάτικη σαλάτα με φακές
προηγούμενο
Βινεγκρέτ ψητής ντομάτας
επόμενο
Χωριάτικη σαλάτα με φακές