0 0
Μελιντζάνες “ιμάμ”

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Υλικά

10 μέτριες μελιτζάνες
6 μέτρια κρεμμύδια άνυδρα
200 γρ. πλιγούρι
6 σκελίδες σκόρδο
6 μεγάλες ώριμες ντομάτες
1½ φλ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ζάχαρη
1/2 ματσάκι μαϊντανός
1 λεμόνι (χυμός)
αλάτι

Μελιντζάνες “ιμάμ”

με πληγουρι και μπολικο κρεμμμυδι

Κουζίνα:

Ο ιμάμης "μπαϊλντισε"

  • 01ω 00'
  • Για 8
  • Εύκολη

Υλικά

Πληροφορίες

Share

Οι μελιτζάνες “ιμάμ “είναι το κλασσικό πλέον ελληνικό πιάτο με μελιτζάνες αλλά με ρίζες στην ανατολή.Η γιαγιά μου έβαζε και πλιγούρι,ακόμα έχω βαθιά  χαραγμένες στην μνήμη μου τις εικόνες αλλά  και την υπέροχη γεύση του. Ένα πιάτο που σίγουρα θα σας ενθουσιάσει .

(Visited 1.535 times, 1 visits today)

Βήματα

1
Τέλος

Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες και αφαιρούμε μπροστά 1 μικρή φέτα (όχι το κοτσάνι, από την άλλη πλευρά). Με μαχαίρι ξεφλουδίζουμε ριγωτά την κάθε μελιτζάνα (ρίγα άσπρη-ρίγα μοβ). Κατά μήκος χαράζουμε τις μελιτζάνες και ανοίγουμε τη μέση (όχι τις άκρες) σαν βαρκούλες. Σε λεκάνη γεμάτη νερό με 1 κ.σ. αλάτι βυθίζουμε τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε να σταθούν 30΄, για να μαλακώσουν και ν’ ανοίξουν.

2
Τέλος

Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες είτε βυθίζοντάς τες για λίγα δευτερόλεπτα σε βραστό νερό, αφού πρώτα χαράξουμε σταυρωτά τη μύτη τους, είτε λιμάροντάς τες με τη λάμα του μαχαιριού. Έτσι χωρίζει εύκολα η φλούδα από τη σάρκα. Κόβουμε στη μέση και με κουτάλι ή ζουλώντας αφαιρούμε τους σπόρους.

3
Τέλος

Τις ψιλοκόβουμε με μαχαίρι. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες και τα σκόρδα ψιλοκομμένα. Τα βάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε τις ντομάτες, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι, ζάχαρη το πλιγούρι και το πιπέρι. Τ’ ανακατεύουμε όλα πολύ καλά. Εάν θέλετε μαγειρέψτε τα κρεμμύδια με τις ντομάτες και μόλις σβήσετε προσθέστε το πλιγούρι και αφήστε με σκεπασμένη την κατσαρόλα να κρυώσουν.

4
Τέλος

Έχουμε στο μεταξύ προθερμάνει το φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις. Βγάζουμε τις μελιτζάνες από το αλατόνερο, τις στύβουμε καλά με τα χέρια και με κουτάλι γεμίζουμε τη θήκη που έχουμε χαράξει κατά μήκος της σάρκας τους. Όση γέμιση μένει τη ρίχνουμε από πάνω τους.

5
Τέλος

Τις τοποθετούμε σε ταψάκι, τη μια πλάι στην άλλη, κοντά κοντά, τις περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο και 1 φλ. νερό. Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόχαρτο και με καπάκι ή αλουμινόχαρτο καλά γύρω γύρω, να κλείσει. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε γάστρα.

6
Τέλος

Ψήνουμε 45΄ έως 1 ώρα, μέχρι να μείνουν μόνο με το λάδι. Προς το τέλος του ψησίματος ξεσκεπάζουμε το ταψί. Τις σερβίρουμε χλιαρές ή κρύες. Μπορούμε να τις πασπαλίσουμε με λίγη τριμμένη φέτα προς το τέλος του ψησίματος. Αλλιώς τις σερβίρουμε κρύες με ένα κομμάτι φέτα στο πλάι.

προηγούμενο
Cheese cake στο ποτήρι
επόμενο
Τηγανιτά αύγα
προηγούμενο
Cheese cake στο ποτήρι
επόμενο
Τηγανιτά αύγα