3 1
Χαλβάς Φαρσάλων

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Υλικά

1/2 ποτήρι σπορέλαιο
2 ποτήρια νισεστέ
3 ποτήρια ζάχαρη
4 ποτήρια νερό
κανέλα για το πασπάλισμα
1 κούπα καβουρδισμένα αμύγδαλα φιλέ
1 με 2 κούπες ζάχαρη για την κρούστα (προαιρετικά)

Χαλβάς Φαρσάλων

με καβουρδισμενα αμυγδαλα

Κουζίνα:

η αυθεντική συνταγή

  • 30'
  • Για 10
  • Μέτρια

Υλικά

Πληροφορίες

Share

Το διασημότερο τοπικό προϊόν της πόλης των Φαρσάλων, που ταξιδεύει το όνομα της πολύ μακρύτερα από τα όριά της, ακόμη και πολύ μακρύτερα από τα σύνορα της Ελλάδας, είναι βέβαια ο χαλβάς.   Ο χαλβάς είναι ένα δημοφιλές γλύκισμα, που συναντάται σε διάφορες ποικιλίες, σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων, αρκετές της Μεσογείου και αρκετές της Μέσης Ανατολής (μέχρι και την Ινδία και το Πακιστάν). Η προφορά της λέξης στις χώρες αυτές είναι περίπου ίδια. Φαίνεται ότι προέρχεται από την ομώνυμη αραβική ρίζα, που σημαίνει «γλυκό». Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς εισήλθε ο χαλβάς στην περιοχή, φαντάζει, όμως, πιθανόν αυτό να συνέβη στα τέλη του 12ου αιώνα, σύμφωνα με κάποιους ερευνητές ή κατά άλλους, στα τέλη του 14ου αιώνα μετά την εισβολή των Οθωμανών στη Θεσσαλία.   Τα πρώτα βεβαιωμένα ιστορικά στοιχεία φτάνουν σε εμάς από το 1446, με τη διαθήκη του Τούρκου κατακτητή της Θεσσαλίας Τουρχάν μπέη. Στο έγγραφο αυτό αναφέρεται το εργαστήριο του χαλβατζή Χαλίλ στη Λάρισα, ενώ γίνεται, επίσης, αναφορά στους χαλβατζήδες Ισά, Σιάχη και Χαλίλη. Την ύπαρξη, στην Λάρισα του 1446, τεσσάρων χαλβατζήδων επισημαίνουν και οι τουρκολόγοι N. Beldicenu και P. Nasturel.

(Visited 11.585 times, 1 visits today)

Βήματα

1
Τέλος

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός από τα αμύγδαλα, τη ζάχαρη για την καραμέλα και την επιπλέον ζάχαρη για την κρούστα, εφόσον κάνουμε .

2
Τέλος

Τώρα κάνουμε την καραμέλα με το 1 ποτήρι ζάχαρη. Βάζουμε το 1/5 από τη ζάχαρη σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και αφήνουμε να καραμελώσει η ζάχαρη μέχρι που να πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο ξανθό χρώμα και όχι να αρπάξει, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα πάντα. Συνεχίζουμε με το άλλο 1/5 της ζάχαρης κατά τον ίδιο τρόπο προσέχοντας να μην μας καεί. Τελειώνουμε αυτή τη διαδικασία με τα υπόλοιπα 3/5.

3
Τέλος

Ωστόσο ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά στο μπολ και τα ρίχνουμε και αυτά μέσα στην κατσαρόλα. Η καραμέλα θα κρυώσει και θα πήξει αμέσως, αλλά μην ανησυχείτε αυτό οφείλετε στην διαφορετική θερμοκρασία, το λεγόμενο θερμικό σοκ.

4
Τέλος

Συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Σιγά σιγά η καραμέλα αρχίζει να λιώνει και να ενσωματώνεται στο μείγμα. Εδώ είναι που πρέπει να προσέξουμε γιατί το μείγμα αρχίζει και βγάζει τα λάδια του. Μην σας ανησυχεί όμως γιατί στη συνέχεια θα τα απορροφήσει .

5
Τέλος

Ανακατεύουμε συνεχόμενα μέχρι να πήξει το μείγμα και να ξεκολλάει από την κατσαρόλα όπως και ο σιμιγδαλένιος χαλβάς , τότε μόνο είναι έτοιμος .

6
Τέλος

Τον κατεβάζουμε από τη φωτιά και ξεκινάμε να ανακατεύουμε με ένα σύρμα, μέχρι να απορροφηθούν όλα τα λάδια του.
Καθώς κρυώνει θα απορροφηθούν πιο εύκολα.

7
Τέλος

Στο τέλος προσθέτουμε και τα καβουρδισμένα αμύγδαλα.

8
Τέλος

Απλώνουμε το χαλβά σε ένα ταψί στρογγυλό, χαμηλό της πίτας και πασπαλίζουμε με την επιπλέον ζάχαρη.

9
Τέλος

Ψήνουμε στο γκριλ, το βάζουμε στη σχάρα ψηλά, μέχρι να καραμελώσει (5-10 λεπτά). Διαφορετικά με ένα φλόγιστρο χειρός καίμε τη ζάχαρη να καραμελώσει. Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε καστανή ζάχαρη .

προηγούμενο
Σκορδαλιά παραδοσιακή
επόμενο
Σιφνέικο μαστέλο με αρνάκι
προηγούμενο
Σκορδαλιά παραδοσιακή
επόμενο
Σιφνέικο μαστέλο με αρνάκι