0 0
Ξινόχονδρος με καπνιστό κουνέλι

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Υλικά

250 γρ. τραχανάς απο κρητικό ξινόχονδρο
ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
2 πράσα λεπτά σε ροδέλες
1 πιπεριά πράσινη καυτερή
1 φρέσκια ντομάτα προεραιτικά
1 κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ
150 γρ. καπνιστό κουνέλι
αλάτι
πιπέρι
Για το σερβίρισμα
παξιμάδι

Ξινόχονδρος με καπνιστό κουνέλι

καυτερή πιπεριά και παξιμάδι

Κουζίνα:

Ξινόχοντρος & γαλόχοντρος, κρητικός τραχανάς

  • 30'
  • Εύκολη

Υλικά

  • Για το σερβίρισμα

Πληροφορίες

Share

«Χόνδρος» ή «χόντρος» ονομάζεται το σπασμένο σιτάρι στην Κρήτη, την Κάρπαθο και τα Κύθηρα. Σύμφωνα με Γεωπονικά, στην αρχαιότητα ονόμαζαν «χόνδρο» το αποφλοιωμένο δίκοκκο σιτάρι (Triticum dicoccum), το οποίο είχαν βράσει και αναμείξει σιγά σιγά με λευκή, ψιλή γύψο και λευκότατη ψιλή άμμο σε αναλογία 1 μέρος άμμου προς 4 μέρη γύψου, πρακτική που συνέβαλε στην αποφλοίωση του σιταριού. Μετά κοσκίνιζαν τον αποφλοιωμένο χόνδρο με ένα μάλλον χονδρό κόσκινο. Η καλύτερη ποιότητα του ήταν αυτή που προερχόταν από το πρώτο κοσκίνισμα, η χειρότερη από το τρίτο.

Βήματα

1
Τέλος

Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι να τσιγαριστεί.
Προσθέτουμε τα πράσα και την καυτερή πιπεριά και τα αφήνουμε για λίγο να μαραθούν .
Προσθέτουμε την ντομάτα ψιλοκομμένη και αρκετό νερό να βράσει.

2
Τέλος

Μόλις το νερό βράσει προσθέτουμε τον τραχανά, τον τοματοπελτέ, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε ζωηρά. Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει μέχρι να μαγειρευτεί ο τραχανάς.

3
Τέλος

Ελέγχουμε κι ανακατεύουμε συχνά κι αν χρειαστεί προσθέτουμε ζεστό νερό ή ζωμό κότας.
Προς το τέλος του μαγειρέματος βάζουμε το καπνιστό κουνέλι ή το σύγκλινο στην κατσαρόλα, να πάρει μια βράση μαζί με τον τραχανά, για περίπου 5 λεπτά.
Η σούπα σερβίρεται ζεστή με σπασμένα παξιμάδια.

προηγούμενο
Μαρμελάδα πορτοκάλι
επόμενο
Χταπόδι ξιδάτο σαλάτα
προηγούμενο
Μαρμελάδα πορτοκάλι
επόμενο
Χταπόδι ξιδάτο σαλάτα