Υλικά
-
250 γρ. τραχανάς απο κρητικό ξινόχονδρο
-
ελαιόλαδο
-
1 κρεμμύδι
-
2 πράσα λεπτά σε ροδέλες
-
1 πιπεριά πράσινη καυτερή
-
1 φρέσκια ντομάτα προεραιτικά
-
1 κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ
-
150 γρ. καπνιστό κουνέλι
-
αλάτι
-
πιπέρι
-
Για το σερβίρισμα
-
παξιμάδι
Πληροφορίες
«Χόνδρος» ή «χόντρος» ονομάζεται το σπασμένο σιτάρι στην Κρήτη, την Κάρπαθο και τα Κύθηρα. Σύμφωνα με Γεωπονικά, στην αρχαιότητα ονόμαζαν «χόνδρο» το αποφλοιωμένο δίκοκκο σιτάρι (Triticum dicoccum), το οποίο είχαν βράσει και αναμείξει σιγά σιγά με λευκή, ψιλή γύψο και λευκότατη ψιλή άμμο σε αναλογία 1 μέρος άμμου προς 4 μέρη γύψου, πρακτική που συνέβαλε στην αποφλοίωση του σιταριού. Μετά κοσκίνιζαν τον αποφλοιωμένο χόνδρο με ένα μάλλον χονδρό κόσκινο. Η καλύτερη ποιότητα του ήταν αυτή που προερχόταν από το πρώτο κοσκίνισμα, η χειρότερη από το τρίτο.
Βήματα
1
Τέλος
|
Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι να τσιγαριστεί. |
2
Τέλος
|
Μόλις το νερό βράσει προσθέτουμε τον τραχανά, τον τοματοπελτέ, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε ζωηρά. Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει μέχρι να μαγειρευτεί ο τραχανάς. |
3
Τέλος
|
Ελέγχουμε κι ανακατεύουμε συχνά κι αν χρειαστεί προσθέτουμε ζεστό νερό ή ζωμό κότας. |