Υλικά
-
6 – 7 ποτήρια αλεύρι
-
6 αυγά
-
1 , 1/3 ποτήρι γάλα
-
2 , ½ ποτήρια ζάχαρη
-
1 ποτήρι βούτυρο φρέσκο αγελαδινό
-
1 κουταλιά μαγιά
-
Χυμό ενός πορτοκαλιού
-
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
-
1 κ.γ. ξερή μαστίχα Χίου
-
1 κ.γ. μαχλέπι
-
1 κ.γ. κακουλέ
-
Νιφάδες αμυγδάλου - Σουσάμι
Πληροφορίες
Βήματα
1
Τέλος
|
Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό γάλα και προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 2 – 3 ώρες. |
2
Τέλος
|
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Χτυπάμε τα αυγά και τα ανακατεύουμε με το γάλα και τα ρίχνουμε στη λεκάνη του ζυμώματος. Προσθέτουμε λίγο – λίγο το αλεύρι και τα 3 μυρωδικά που έχουμε κοπανίσει , το χυμό και το ξύσμα και ζυμώνουμε. |
3
Τέλος
|
Συχνά βουτάμε τα χέρια μας στο βούτυρο που έχουμε λιώσει για να ξεκολλά η ζύμη και να βγει γυαλιστερή. Αφού ζυμώσουμε καλά τη ζύμη μας , τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος να φουσκώσει. |
4
Τέλος
|
Αλείφουμε με βούτυρο τα ταψιά μας , ξανά ζυμώνουμε το υλικό και το χωρίζουμε σε 2 – 3 ίσα μέρη , τα οποία και πλάθουμε σε πλεξούδες. |
5
Τέλος
|
Με λίγο κρόκο αυγού που έχουμε διαλύσει σε νερό , αλείφουμε τα τσουρέκια και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και νιφάδες αμυγδάλου. |
6
Τέλος
|
Αφού φουσκώσουν ξανά σε ζεστή γωνιά και σκεπασμένα , τα ψήνουμε μέχρι να σκουρήνουν στους 180 βαθμούς. Αν στο τρύπημα του τσουρεκιού με το μαχαίρι , το μαχαίρι βγάνει στεγνό , τα τσουρέκια είναι έτοιμα. |