Φέτος εντυπωσιάστε με το πρωτότυπο πασχαλιάτικο αρνί σούβλας

 

Η προετοιμασία και το ψήσιμο του αρνιού είναι ένα έργο που πραγματοποιείται συνήθως από τους άνδρες της οικογένειας, που πρέπει να είναι και αυστηρά μερακλήδες , συνήθως έχουν την τάση ψήνοντας να πίνουν το τσιπουράκι τους ή το ουζάκι τους απολαμβάνοντας μεζέδες.

Πάμε όμως να κάνουμε το δικό μας διαφορετικό αρνί φέτος .

Συγκεντρώστε τα εργαλεία και τα υλικά  σας.

Το πρώτο βήμα σε οποιαδήποτε συνταγή είναι να βεβαιωθείτε ότι έχετε όλα τα υλικά στο χέρι. Το ψήσιμο του αρνιού στη σούβλα είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και  κρατάει τουλάχιστον τέσσερις έως πέντε ώρες ,ανάλογα με το μέγεθος του αρνιού.

Το καρύκευμα :

Καλύψτε ένα τραπέζι ή μια μεγάλη επιφάνεια εργασίας με πλαστικές σακούλες . Βάλτε το αρνί με την  κάτω πλευρά του και τρίψτε το εσωτερικό και το εξωτερικό με τις κομμένες πλευρές δύο λεμονιών .

Πασαλείψτε  το με ελαιόλαδο και στη συνέχεια προσθέστε παντού και γενναιόδωρα με θαλασσινό αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, ρίγανη και δενδρολίβανο (προαιρετικά)

Στα μπουτάκια του αφού τα κάνετε μια τομή με ένα κοφτερό μαχαίρι βάλτε και εκεί αλάτι και φρέσκο μάραθο ,σκελίδες σκόρδου (καλύτερα εάν έχετε να βάλετε φρέσκο )

Στη συνέχεια, γυρίστε το αρνί και επαναλάβετε τη διαδικασία καρυκεύοντας και από την άλλη πλευρά.

Γεμίστε την κοιλότητα με βότανα:

Όπως μάραθο , φρέσκο δεντρολίβανο ,φρέσκια ρίγανη ,δυόσμο , λεμονόκουπες και σκόρδο (καλύτερα φρέσκο )

Αφήστε στην άκρη μερικά κλαδάκια δεντρολίβανου για να ραντίζετε το αρνί κατά τη διάρκεια του ψησίματος .

Γεμίστε επίσης την κοιλότητα με φέτες μπαγιάτικου ψωμιού μουσκεμένο στο κρασί. Αυτό θα βοηθήσει στο να απορροφήσει το λίπος και το κρασί να δημιουργήσει ατμό όπου και θα το διατηρήσει ζουμερό , δεν θα στεγνώσει και φυσικά θα του δώσει και έξτρα γεύση .

Σφραγίστε την κοιλότητα με σπάγγο.

Στη συνέχεια σουβλίστε το αρνί και τοποθετήστε το χαμηλά στα κάρβουνα να αρχίσει το ψήσιμο. Τυλίξτε τα μπουτάκια του με αλουμινόχαρτο για να μην καούν και μόλις πάρει χρώμα μετά από περίπου 30 λεπτά  σηκώστε τη σούβλα ψηλότερα ελέγχοντας συνέχεια την φωτιά να είναι σταθερή και ούτε πολύ δυνατή αλλά ούτε πολύ χαλαρή .

Αλείφουμε το κρέας κάθε 15 λεπτά με τα κλαδάκια του δεντρολίβανου τα οποία έχουμε προηγουμένως βουτήξει σε ελαιόλαδο η σε μαργαρίνη .

Ένα αρνί 10-12 κιλά θα θα χρειαστεί 3-4 ώρες ψήσιμο , εάν ομως έχετε θερμόμετρο κρέατος τότε τοποθετήστε το μέσα στα μπούτια και όταν η θερμοκρασία δείχνει 63 C τότε είναι έτοιμο. 

Αφήστε το να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 15 -20 λεπτά πριν το κόψετε.

(Visited 801 times, 1 visits today)