Υλικά
-
1600 ml νερό
-
300 γρ. σιτάρι Τουταγχαμών
-
400 γρ. ζάχαρη
-
150 γρ. ξανθή σταφίδα
-
100 γρ. ξερά βερίκοκα
-
150 γρ. σύκα, ψιλοκομμένα
-
50 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα
-
50 γρ. αμύγδαλα, αποφλοιωμένα
-
2 κ.σ. κορν φλάουερ, διαλυμένο σε νερό
-
κανέλα
-
Σπόρους ροδιού (για το σερβίρισμα)
Πληροφορίες
Ο ασουρές ή βαρβάρα είναι ένα γλυκό, γνωστό στους Τούρκους και ως το γλυκό του Νώε,[1] το οποίο παραδοσιακά υπάρχει στην Ελλάδα και στην Τουρκία, αλλά είναι διαδεδομένο και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Το γλυκό εμφανίζεται στην παράδοση τόσο των χριστιανών όσο και των μουσουλμάνων των περιοχών αυτών. Περιέχει ένα μείγμα από σπόρους, όσπρια, όπως φασόλια και ρεβίθια, σιτάρι, ξηρούς καρπούς και φρούτα και σερβίρεται ζεστό, πασπαλισμένο με κανέλα και γαρνιρισμένο με ξηρούς καρπούς, ρόδι, σταφίδες κλπ.
Βήματα
1
Τέλος
|
Μουλιάζουμε το σιτάρι από το προηγούμενο βράδυ με μπόλικο νερό. |
2
Τέλος
|
Σουρώνουμε και βάζουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά ,ρίχνουμε το σιτάρι μαζί με νερό. |
3
Τέλος
|
Βράζουμε 40 περίπου λεπτά σκεπασμένο και σε μέτρια εώς χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει αλλά να μην λιώσει . Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις σταφίδες και τα βερίκοκα τα οποία έχουμε ψιλοκόψει . |
4
Τέλος
|
Ελέγχουμε μετά από 10 λεπτά αν έχει μαλακώσει καλά το σιτάρι και αρχίζει να σχηματίζεται ένα αραιό σιρόπι. |
5
Τέλος
|
Τότε ρίχνουμε τους ξηρούς καρπούς και τα σύκα επίσης κομμένα σε μικρά κομμάτια και αφήνουμε να ενσωματωθούν. Ωστόσο έχουμε διαλύσει το κορν φλάουερ στο νερό και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα ανακατεύοντας μέχρι που να δέσει το μείγμα. Σβήνουμε και αδειάζουμε τον ασουρέ ή αλλιώς τη βαρβάρα σε μπολάκια. |
6
Τέλος
|
Όταν κρυώσει, πασπαλίζουμε με μπόλικη κανέλα. Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε από πάνω σπόρους ροδιού και τρίμμα από τους ξηρούς καρπούς που χρησιμοποιήσαμε. |