Τροφές για δυνατή καρδιά…

Ψάρι

Τα ω3 λιπαρά των ψαριών καθώς και ο λιναρόσπορος βοηθούν στην ενίσχυση του καρδιακού μυ, μειώνουν την αρτηριακή πίεση και μειώνουν την εμφάνιση φλεγμονής στον οργανισμό. Επίσης φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C, όπως τα πορτοκάλια και ο ανανάς σύμφωνα με έρευνα από την Αγγλία δείχνει ότι οι άνθρωποι με υψηλά ποσοστά βιταμίνης C στο κυκλοφορικό τους, έχουν 40% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή νόσο.

Νερό

Σε άλλη έρευνα διαπιστώθηκε ότι 5 ή περισσότερα ποτήρια νερό την ημέρα μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση εμφάνισης των καρδιακών παθήσεων έως και 60%. Ακριβώς η ίδια πτώση σημειώνεται από τη διακοπή του καπνίσματος (μειώνοντας τον αριθμό της LDL χοληστερόλης), την άσκηση, ή την απώλεια βάρους.

Γκρέιπφρουτ

Τρώγοντας μόνο ένα γκρέιπφρουτ καθημερινά μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης κατά 8% και της LDL κατά 11 % μειώνοντας τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων. Επίσης παρέχει στον οργανισμό πάνω από το 150% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C.

Δημητριακά ολικής αλέσεως

Σε άλλη μελέτη ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν 4 ή περισσότερες μερίδες των τροφίμων, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και τα φασόλια την εβδομάδα είχαν 22 % χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακής νόσου (και 75 %λιγότερες συντρόφους) από εκείνους που καταναλώνουν αυτά τα τρόφιμα μία φορά την εβδομάδα ή λιγότερο.

Cranberries

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο στην Πενσυλβάνια διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που έπιναν 3 φλιτζάνια χυμό cranberry καθημερινά διόρθωσαν τις τιμές HDL τους ,τα επίπεδα χοληστερόλης κατά 10 %, το οποίο με τη σειρά του μείωσε τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων κατά 40 %. Οι ενώσεις των φυτών που ονομάζονται πολυφαινόλες είναι υπεύθυνες για το αποτέλεσμα. (Σημείωση: ο χυμός Cranberry έρχεται συχνά αραιωμένος, οπότε βεβαιωθείτε ότι η ετικέτα λέει ότι περιέχει τουλάχιστον 27 τοις εκατό χυμού cranberry.)

 

Μορφογιάννη Στέλλα
Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Παναγούλη 66 Λάρισα

(Visited 59 times, 1 visits today)