Πως ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο

Η 25 Μαρτίου είναι η εθνική γιορτή και γιορτή του μπακαλιάρου ταυτόχρονα, που έχει την τιμητική του . Εάν προτιμήσετε να τον κάνετε σπίτι και να μην τον απολαύσετε σε κάποια ταβέρνα τότε πρέπει να μάθετε πως να τον ξαλμυρίσετε σωστά .

Πώς όμως τον ξαρμυρίζουμε; Η διαδικασία είναι σχετικά απλή, αν και υπάρχουν δύο διαφορετικές τεχνικές. Ξεπλένουμε το φιλέτο του μπακαλιάρου και με ένα μαχαιράκι μυτερό, ανασηκώνουμε την άκρη της πέτσας και την αφαιρούμε.
Τον πλένουμε  με άφθονο κρύο νερό και τον κόβουμε σε κομμάτια , έπειτα τον βάζουμε μέσα σε μια κατσαρόλα με νερό για 3 ώρες τουλάχιστον.
Μετά, αλλάζουμε το νερό και το αφήνουμε για άλλες τρεις ώρες.
Η διαδικασία επαναλαμβάνεται κάθε 3 ώρες, περίπου, μέχρι να συμπληρωθούν 4 με 5 φορές. Τότε είναι και έτοιμος .
Η δεύτερη τεχνική είναι παρόμοια αλλά όχι ακριβώς ίδια.
Ξεπλένουμε με άφθονο κρύο νερό, τον μπακαλιάρο  και τον κόβουμε σε κομμάτια τα οποία και βάζουμε σε ένα σουρωτήρι.
Βάζουμε το σουρωτήρι σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό, ώστε ο μπακαλιάρος να σκεπάζεται αλλά να μην ακουμπάει στον πάτο της κατσαρόλας, όπου κάθεται το αλάτι.
Αλλάζουμε το νερό κάθε 4 ώρες περίπου, για 4 φορές.
Αφού ξαλμυρίσει ο μπακαλιάρος, τον βουτάμε για 3-4 δευτερόλεπτα σε βραστό νερό και τον καθαρίζουμε από την πέτσα και τα κόκαλα, αν έχει.
Και στις δύο περιπτώσεις, μπορούμε στο τελευταίο νερό να προσθέσουμε λίγο γάλα και να αφήσουμε το ψάρι για 2 ώρες, ώστε ο παστός μπακαλιάρος να έχει γεύση νωπού.

(Visited 3.478 times, 1 visits today)