Υλικά
-
1 φλυτζάνι πτησάνι
-
1/2 φλυτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
-
1/2 φλυτζάνι αγγούρι ψιλοκομμένο
-
1/2 φλυτζάνι ντομάτα ψιλοκομμένη
-
1/4 φλυτζανιού δυόσμος ψιλοκομμένος
-
1/2 φλυτζάνι κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-
2 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμόνι
-
1/4 φλυτζανιού ελαιόλαδο
-
10-12 ελιές Καλαμάτας, ψιλοκομμένες
-
Σταφίδες κατά βούληση
Πληροφορίες
Από τα πρώτα φυτά που καλλιέργησε ο άνθρωπος ήταν η πτισάνη.Βασική διατροφή του ανθρώπου από την προϊστορική εποχή έως και τον 16ο αιώνα.
Είναι εξαιρετική πηγή ευρέως φάσματος θρεπτικών ουσιών, απαραίτητων για τον οργανισμό, προκειμένου να αναπτυχθεί, να αναρρώσει αλλά και να διατηρηθεί σε υγιή κατάσταση.
Περιέχει βιταμίνες Ε, C του συμπλέγματος Β και είναι πλούσιο σε Β12. Επίσης καροτίνη, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, μαγγάνιο, μόλυβδο, γερμάνιο, χαλκό, λίθιο, ψευδάργυρο, σελήνιο κ.λ.π. Όλα σε αρμονική μεταξύ τους αναλογία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των αναλύσεων της Ενώσεως Αναζήτησης Πηγών του Κέντρου Επιστημών και Τεχνολογίας και του Ιαπωνικού Κέντρου Ανάλυσης Τροφών, ειδικά ο πράσινος χυμός κριθαριού περιέχει 30 φορές περισσότερη β1 από το αγελαδινό γάλα, 7 φορές περισσότερο βιταμίνη C από τα πορτοκάλια, 11 φορές περισσότερο ασβέστιο από το αγελαδινό γάλα, 5 φορές περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι, 6,50 φορές περισσότερη καροτίνη από το σπανάκι κ.λ.π.
Βήματα
1
Τέλος
|
Μουλιάζουμε από το προηγούμενο βράδυ την πτισάνη σε αρκετό νερό. |
2
Τέλος
|
Την επόμενη το σουρώνουμε και βάζουμε εκ νέου νερό σε μια κατσαρόλα, να καλύπτει την ποσότητα της πτισάνης και βράζουμε εώς ότου μαλακώσει. Σουρώνουμε, ξεπλένουμε με νερό και αφήνουμε να στραγγίξει. |
3
Τέλος
|
Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά, τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ, χρησιμοποιούμε την πτισάνη που χρειαζόμαστε, ανακατεύουμε με τα υλικά της συνταγής και αφήνουμε μισή με μια ώρα στο ψυγείο αφού σερβίρουμε. |