Υλικά
-
1 πακέτο μακαρόνια
-
1/2 κρεμμύδι σε κυβάκια
-
8 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες
-
3 κ.σ ε.π. ελαιόλαδο
-
2 κιλά ζουμερές ώριμες ντομάτες, κομμένες σε κύβους
-
1/4 φλιτζάνι βερμούτ, κόκκινο κρασί ή λευκό κρασί
-
1 κ.γ αλάτι
-
1/2 κ.γ φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-
15 – 20 φρέσκα φύλλα βασιλικού, για γαρνίρισμα
-
Παρμεζάνα
-
προαιρετικά
-
μπούκοβο
-
ελιές
-
κάπαρη
Πληροφορίες
Η καταγωγή της τοποθετείται στο Περού, ενώ στην Ευρώπη έφτασε μετά το 16ο αιώνα, αφού την έφεραν στα ευρωπαϊκά εδάφη οι Ισπανοί εξερευνητές.
Η πρώτη ντομάτα που καλλιεργήθηκε στην Ελλάδα ήταν το 1818.
Η ντομάτα είναι πλούσια σε λυκοπένιο και καροτίνη, γι’ αυτό έχει κι αυτό το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα.
Βήματα
1
Τέλος
|
Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό να βράσει σε δυνατή φωτιά για να ψηθούν τα ζυμαρικά. Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία. |
2
Τέλος
|
Σάλτσα φρέσκιας ντομάταςΣε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε ψιλοκομμένα κρεμμύδια, σοτάρετε για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Γυρίστε τη θερμότητα σε μέτρια. Προσθέστε το χοντροκομμένο σκόρδο. Σοτάρουμε λίγα λεπτά μέχρι το σκόρδο να μυρίσει και να ροδίσει. Προσθέστε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και όλους τους χυμούς και τους σπόρους τους. Ανεβάστε τη θερμότητα σε μέτρια προς υψηλή. |
3
Τέλος
|
Προσθέστε βερμούτ ή κρασί, μαγειρέψτε το και αφήστε το να σιγοβράσει για 5 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να διασπώνται οι ντομάτες και να εξατμιστεί το κρασί. |
4
Τέλος
|
Ανακατεύουμε με αλάτι και πιπέρι. |
5
Τέλος
|
Χαμηλώνετε τη φωτιά, σιγοβράζετε σε χαμηλή φωτιά, σκεπασμένα, μέχρι να ψηθούν τα ζυμαρικά και να είναι έτοιμα για προσθήκη. |
6
Τέλος
|
Όταν τα ζυμαρικά ψηθούν σε al dente, τα στραγγίζουμε και τα προσθέτουμε στη σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, συνεχίζοντας να μαγειρεύουμε τα ζυμαρικά σε χαμηλή θερμοκρασία για λίγα λεπτά μέσα στη σάλτσα. Προσθέστε τα φύλλα βασιλικού. |
7
Τέλος
|
Μοιράζουμε σε μπολ και ρίχνουμε από πάνω τριμμένη παρμεζάνα και από πάνω βάζουμε φύλλα φρέσκου βασιλικού. |