Υλικά
-
½ φλιτζάνι αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι σιτάκε κτλ.
-
½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
-
1 κ.σ. ελαιόλαδο
-
1 φλιτζάνι ρύζι για ριζότο όπως αρμπόριο η Καρολίνα
-
½ κούπα λευκό ξηρό κρασί
-
3 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
-
2 κ.σ. βούτυρο
-
200 γρ. ανάμεικτα φρέσκα μανιτάρια - ψιλοκομμένα
-
2 κ.γ. ψιλοκομμένο θυμάρι
-
Τριμμένο τυρί παρμεζάνα αν θέλετε
Πληροφορίες
Πρώτον, τo ρύζι που θα χρησιμοποιήσετε θα πρέπει ν’ ανήκει στις ιταλικές κοντόκοκκες ποικιλίες, υψηλής περιεκτικότητας σε άμυλο, αλλιώς το ριζότο δεν θα αποκτήσει την κρεμώδη υφή (λόγω του αμύλου) που πρέπει να έχει. Δεύτερον, το ριζότο θέλει τον χρόνο του , από την στιγμή που έχει ολοκληρωθεί η προετοιμασία των υλικών με συχνό αλλά όχι συνεχές ανακάτεμα, ενώ σερβίρεται την ίδια στιγμή προτού δηλαδή, στεγνώσει και «πιεί» τα υγρά του. πάμε να το φτιάξουμε βήμα βήμα.
Βήματα
1
Τέλος
|
Μουλιάστε τα αποξηραμένα μανιτάρια σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό για περίπου 20 λεπτά. Στραγγίξτε και διατηρήστε τα υγρά . Χοντροκόψτε τα μουλιασμένα μανιτάρια. |
2
Τέλος
|
Σοτάρετε σε μια μικρή κατσαρόλα ή σε ένα τηγάνι τα μανιτάρια. |
3
Τέλος
|
Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε ελαφρά τα κρεμμύδια για περίπου 5 λεπτά για να μαλακώσουν. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε λίγο. Προσθέστε το ρύζι ανακατεύοντας για περίπου ένα λεπτό. Σβήστε με το κρασί, προσθέστε τα μανιτάρια πορτσίνι ή αυτά που εσείς θα επιλέξετε. Ρίξτε το το θυμάρι. |
4
Τέλος
|
Προσθέστε το ζεστό ζωμό με μια κουτάλα ανακατεύοντας συχνά και λίγο λίγο. |
5
Τέλος
|
Ενώ το ριζότο μαγειρεύεται, ζεσταίνετε το βούτυρο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και τηγανίζετε τα φρέσκα μανιτάρια, μέχρι να ροδίσουν. |
6
Τέλος
|
Συνεχίστε να προσθέτετε ζωμό μέχρι το ριζότο να μαγειρευτεί, αλλά να εξακολουθεί να κρατάει στο δόντι. 18 με 20 λεπτά το πολύ. Προσθέστε τα φρέσκα σοταρισμένα μανιτάρια 3 λεπτά πριν το τέλος. |
7
Τέλος
|
Σερβίρουμε με τριμμένη παρμεζάνα. |
8
Τέλος
|
* Σημειώσεις - Προσθέστε μια κουταλιά της σούπας κρέμα γάλακτος ή βούτυρο στο τέλος για να γίνει λαμπερό. |