Υλικά
-
1 ολόκληρο κουνουπίδι (μεγάλο)
-
2 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
-
1 κ.γ. αλάτι
-
1 κ.σ. μείγμα κόλιανδρο, κύμινο και προαιρετικά σουμάκ
-
1 φλιτζάνι νερό
-
Για τη σάλτσα ταχίνι
-
½ φλιτζάνι ταχίνι
-
¼ - ⅓ φλιτζανιού (ίσως και περισσότερο, ανάλογα την συνοχή που θέλουμε) ζεστό νερό
-
1-2 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού
-
1-2 κ.σ. ελαιόλαδο (προαιρετικό)
-
2 σκελίδες σκόρδο στην πρέσα
-
½ κ.γ. αλάτι
-
¼ κ.γ. πιπέρι
-
Για επιπλέον γεύση
-
1 κ.γ. καβουρδισμένο σουσάμι
-
μπούκοβο
-
φρέσκο ψιλοκομμένο σχοινόπρασο, μαϊντανό, μέντα ή βασιλικό
-
λίγο γιαούρτι, για διαφορετική υφή και γεύση
Πληροφορίες
Ξεχάστε το ανούσιο βραστό κουνουπίδι που τρώγατε έως τώρα και δώστε χαρακτήρα και έξτρα νοστιμιά.
Βήματα
1
Τέλος
|
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. |
2
Τέλος
|
Κόβετε τον πυθμένα του κουνουπιδιού έτσι ώστε να στέκεται όρθιο. |
3
Τέλος
|
Περιχύνετε μια κουταλιά λάδι σε όλο το κουνουπίδι, πασπαλίζετε με αλάτι και το μείγμα μπαχαρικών που θα επιλέξετε. |
4
Τέλος
|
Ρίχνετε ένα φλιτζάνι νερό στο κάτω μέρος του ταψιού. |
5
Τέλος
|
Καλύψτε καλα παντού με το αλουμινόχαρτο και ψήστε για 45-60 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει, δοκιμάστε με ένα μαχαίρι. Τα μικρότερα κεφάλια κουνουπιδιού διαρκούν μόνο 45 λεπτά, ενώ τα μεγαλύτερα μπορούν να διαρκέσουν έως και 60. |
6
Τέλος
|
Αφαιρέστε πολύ προσεκτικά το αλουμινόχαρτο, περιχύστε με λίγο ακόμα ελαιόλαδο και ξαναβάλτε στο φούρνο για ακόμα 30 λεπτά περίπου περιστρέφοντας το. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να έχει πάρει ένα χρυσό χρώμα. |
7
Τέλος
|
Για την σάλτσα ταχίνιΑνακατεύετε ολα τα υλικά μαζί. |
8
Τέλος
|
Αφαιρέστε από το φούρνο και πασπαλίστε πάνω έξτρα μείγμα μπαχαρικών και λούστε το με την σάλτσα ταχίνι. |