Υλικά
-
Για το παστίτσιο
-
1 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο
-
1 κιλό κιμά μοσχάρι
-
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-
1 κιλό μανιτάρια λευκά ψιλοκομμένα
-
3 ντομάτες μεγάλες ώριμες περασμένες στον τρίφτη
-
2 φλυτζάνια τσαγιού τυριά τριμμένακασέρι, κεφαλογραβιέρα
-
½ φλυτζάνι του τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
-
1 φλυτζάνι του τσαγιού κρασί αρετσίνωτο
-
½ φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
-
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
-
1 αυγό
-
αλάτι
-
πιπέρι κόκκινο και μαύρο
-
μοσχοκάρυδο
-
ρίγανη
-
μπαχάρι
-
κύμινο
-
δενδρολίβανο
-
Για τη μπεσαμέλ
-
7-8 κουταλιές της σούπας αλεύρι
-
6 κουταλιές της σούπας βούτυρο
-
4 φλυτζάνια του τσαγιού γάλα φρέσκο βρασμένο
-
μοσχοκάρυδο
-
αλάτι
-
πιπέρι
Πληροφορίες
Το παστίτσιο αποτελείται από διαφορετικές στρώσεις υλικών. Ως προς την παρασκευή του υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι αλλά η βασική συνταγή χρησιμοποιεί μακαρόνια χοντρά, κιμά μοσχαρίσιο ή αρνίσιο ή χοιρινό με ντομάτα και τη λευκή σάλτσα ή αλλιώς μπεσαμέλ Στο τέλος συνηθίζεται να προστίθεται τυρί τριμμένο.
Βήματα
1
Τέλος
|
Για το παστίτσιοΠρώτα, βράζουμε τα μακαρόνια για 10 λεπτά. Όσο τα μακαρόνια βράζουν εμείς βάζουμε μια σκελίδα σκόρδο σε ένα τηγάνι κι όταν βγάλει το άρωμα της, την αφαιρούμε. |
2
Τέλος
|
Έπειτα σε μια μικρή κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι και μόλις μαραθεί, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μανιτάρια μαζί με αλάτι, πιπέρι, κύμινο, ρίγανη, κόκκινο πιπέρι, δενδρολίβανο και αφού σβήσουμε με το κρασί, προσθέτουμε και την ντομάτα και αφήνουμε να πιει το ζουμί του για 20 λεπτά και τακτικά ανακατεύουμε για να μην κολλήσει. Χωριστά σωτάρουμε τον κιμά και τον σβήνουμε με λευκό κρασί (ενα ποτήρι του κρασιού) και τον προσθέτουμε στο μείγμα με τα μανιτάρια . |
3
Τέλος
|
Για την μπεσαμέλΒάζουμε κι ένα κατσαρολάκι σε μεσαία εστία, μέσα στο οποίο λιώνουμε το βούτυρο μας. Μόλις λιώσει, ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα για να μη μας κολλήσει. |
4
Τέλος
|
Για τη συναρμολόγησηΚάνουμε μία στρώση με τα μισά μακαρόνια, περιχύνουμε με λιωμένο βούτυρο με το χτυπημένο αυγό και τα μισά τριμμένα τυριά. |
5
Τέλος
|
|