5 0
Παραδοσιακή γαλατόπιτα της μαμάς

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Υλικά

100 γρ. ζάχαρη
100 γρ. αμυγδαλόψιχα
1 κ.σ. κανέλα
100 γρ. λιωμένο βούτυρο, κρύο
Για την επάλειψη
2 αυγά
100 γρ. ζάχαρη
Για την κρέμα
2 λίτρα γάλα φρέσκο
300 γρ. ζάχαρη
100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 βανίλιες
ξύσμα λεμονιού
5 αυγά
50 γρ. βούτυρο γάλακτος
1 πρέζα αλάτι

Παραδοσιακή γαλατόπιτα της μαμάς

με αμυγδαλοψιχα και βανιλια

Κουζίνα:

μας έρχεται από την θεσσαλία

  • 01ω 05'
  • Για 10
  • Μέτρια

Υλικά

  • Για την επάλειψη

  • Για την κρέμα

Πληροφορίες

Share

Τραγανά φύλλα που ανάμεσά τους εναλλάσσονται το τριμμένο αμύγδαλο με την μυρωδάτη κανέλα.Όταν θα γευθείτε την πλούσια και  βελούδινη κρέμα που λιώνει στο στόμα, θα θέλετε να την φάτε όλη πιστέψτε με.

(Visited 2.885 times, 1 visits today)

Βήματα

1
Τέλος

Σε μπόλ βάζουμε τα αυγά, τη μισή ζάχαρη, τις βανίλιες, το ξύσμα λεμονιού, το αλάτι, το αλεύρι και το σιμιγδάλι. Με σύρμα τα χτυπάμε καλά.

2
Τέλος

Βάζουμε το γάλα σε κατσαρόλα να ζεσταθεί και προσθέτουμε την άλλη μισή ζάχαρη.

3
Τέλος

Παίρνουμε 2 φλ. χλιαρό γάλα και αραιώνουμε το μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας με σύρμα. Τα προσθέτουμε στο γάλα, ανακατεύοντας.

4
Τέλος

Αφήνουμε λίγα λεπτά να δέσει η κρέμα, ανακατεύοντας τα υλικά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε.

5
Τέλος

Στο μπλέντερ βάζουμε τα αμύγδαλα, τη ζάχαρη και την κανέλα. Τα αλέθουμε να γίνουν σκόνη.

6
Τέλος

Βουτυρώνουμε μεγάλο στρογγυλό ταψί. Απλώνουμε ακτινωτά 3 πολίτικα φύλλα, αφού πρώτα τα βουτυρώσουμε ένα ένα.

7
Τέλος

Πασπαλίζουμε με κανέλα, αμύγδαλο, ζάχαρη.

8
Τέλος

Περιχύνουμε με την κρέμα. Επαναλαμβάνουμε με 3 βουτυρωμένα και πασπαλισμένα φύλλα.

9
Τέλος

Χτυπάμε τα δύο αυγά με τη ζάχαρη σε μπόλ .

10
Τέλος

Γυρίζουμε όλες τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, καλύπτοντας τη μισή επιφάνεια της πίτας. Η μέση της πίτας μένει ακάλυπτη. Αλείφουμε τα φύλλα με όσο βούτυρο περισσέψει.

11
Τέλος

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 170 βαθμούς στην κάτω σχάρα, για 45' περίπου, έως ότου ροδίσει καλά.

προηγούμενο
Τηγανιτά αύγα
επόμενο
Φτερούγες κοτόπουλο
προηγούμενο
Τηγανιτά αύγα
επόμενο
Φτερούγες κοτόπουλο