Υλικά
-
1 1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος (ή μισό- μισό με γάλα καρύδας)
-
1 1/2 φλιτζάνια πλήρες γάλα (ή μισό- μισό ή γάλα σόγιας ή ξηρών καρπών)
-
1/8 – 1/4 φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη
-
2 κ.γ. ποτό με γεύση βανίλια ή καφέ
-
1 φλιτζάνι γλυκόπικρη σοκολάτα
-
2 1/2 κ.γ. ζελατίνη (ή 1 1/4 κ.γ. άγαρ άγαρ)
-
1/4 φλιτζάνι νερό ή φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
-
Προαιρετικά: πορτοκάλια κόκκινα, ζαχαρωμένα
-
1 πορτοκάλι, σε λεπτές φέτες
-
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
-
1/2 φλιτζάνι νερό
-
1 κόκκινο παντζάρι
Πληροφορίες
Η συγκεκριμένη πανακότα ίσως να σας δυσκολέψει κάπως αλλά αξίζει τον κόπο.
Βήματα
1
Τέλος
|
Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε απαλά την κρέμα γάλακτος και το γάλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε 1/8-1/4 φλιτζάνι ζάχαρη, τη βανίλια και αλάτι. Ανακατεύουμε συχνά και αφήνουμε να σιγοβράσει, προσέχοντας να μην βράσει. |
2
Τέλος
|
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τα κομματάκια σοκολάτας, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσουν και να ομογενοποιηθούν. Προσθέστε περισσότερη ζάχαρη αν προτιμάτε και ανακατέψτε απαλά σε χαμηλή φωτιά για να διαλυθεί. Κλείστε τη φωτιά. |
3
Τέλος
|
Σε μια μικρή κατσαρόλα, ζεστάνετε ελαφρώς τον χυμό πορτοκαλιού (ή σκέτο νερό). Ρίξτε ζελατίνη από πάνω, αφήστε για ένα λεπτό και στη συνέχεια ανακατέψτε με ένα πιρούνι μέχρι να ομογενοποιηθεί. Προσθέστε στο μείγμα της ζεστής σοκολάτας και χτυπήστε καλά. Εναλλακτικά, εάν χρησιμοποιείτε άγαρ άγαρ , πασπαλίστε το ενώ ανακατεύετε, πάνω από το ζεστό μείγμα σοκολάτας απευθείας, χτυπήστε καλά και σιγοβράστε για ένα λεπτό. ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Εάν δεν είστε βέβαιοι εάν η ζελατίνη ή το άγαρ άγαρ σας αναμειγνύονται σωστά χρησιμοποιήστε ένα μπλέντερ ή μπλέντερ χειρός για να ανακατέψετε μέχρι να γίνει λείο - αυτό το κάνω πάντα με άγαρ άγαρ. |
4
Τέλος
|
Ρίξτε σε 6 ποτήρια (τα ποτήρια κρασιού ή τα vintage ποτήρια κοκτέιλ λειτουργούν καλά εδώ) και βάλτε το στο ψυγείο για 6 ώρες ή όλη τη νύχτα ή έως και τρεις ημέρες (καλύψτε με πλαστική μεμβράνη εάν είναι περισσότερο από μια νύχτα). |
5
Τέλος
|
Σερβίρετε με μια σαντιγί ή φτιάξτε τα ζαχαρωμένα κόκκινα πορτοκάλια. |
6
Τέλος
|
ζαχαρωμένα κόκκινα πορτοκάλιαΒάλτε τη ζάχαρη και το νερό να σιγοβράσουν σε μια μικρή κατσαρόλα. Προσθέστε τα πορτοκάλια σε λεπτές φέτες, καλύπτοντας όλες τις πλευρές. Σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά, γυρίζοντας περιστασιακά μέχρι να μαλακώσουν τα πορτοκάλια και να πήξει το σιρόπι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά ακόμα. Τοποθετήστε τις φέτες σε μια σχάρα ψύξης, κρατώντας το σιρόπι. |
7
Τέλος
|
Μόλις σφίξει η πανακότα και κρυώσουν τα πορτοκάλια, τοποθετήστε μια ζαχαρωμένη φέτα πορτοκαλιού από πάνω και περιχύστε με λίγο από το σιρόπι. Σερβίρουμε με ένα μικρό κουτάλι ή βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να είναι έτοιμο για σερβίρισμα (τυλίγουμε με πλαστική μεμβράνη). |