Υλικά
-
85 γρ ε.π. ελαιόλαδο
-
150 γρ πετιμέζι σκούρο ή λευκό
-
250 γρ μέλι ή σιρόπι αγαύης
-
160 ml χυμό πορτοκαλιού
-
8 γρ κανέλα
-
1 /2 κ.γ. κοφτή τριμμένο γαρύφαλλο
-
600 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ίσως σας χρειαστεί και περισσότερο γύρω στα 650)
-
10 γρ μπέικιν πάουντερ
-
Ξύσμα από 1-2 πορτοκάλια (βιολογικά και ακέρωτα)
Πληροφορίες
Απίθανη συνταγή για πεντανόστιμα μουστοκούλουρα με πετιμέζι.
Βήματα
1
Τέλος
|
Στον κάδο του μίξερ, τοποθετούμε το ελαιόλαδο, το πετιμέζι, το μέλι και το χυμό πορτοκαλιού μαζί με το ξύσμα και ανακατεύουμε (το μελι ιδανικά να το έχετε ζεστάνει ελαφρώς). |
2
Τέλος
|
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε ένα σφικτό μείγμα που να κολλάει στα χέρια και να μας αφήνει λίγη λιπαρότητα όπως τα μελομακάρονα. Αν χρειάζεται προσθέτουμε αλεύρι όπως λέω και στα υλικά. |
3
Τέλος
|
Ανάβουμε τον φούρνο στους 170 στον αέρα. |
4
Τέλος
|
Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το βάζουμε για περίπου 15 λεπτά στο ψυγείο να ξεκουραστεί. |
5
Τέλος
|
Στρώνουμε λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου. |
6
Τέλος
|
Βάζουμε στα χέρια μας ελάχιστο ελαιόλαδο και όχι νερό και σχηματίζουμε μπαλάκια σε μέγεθος ενός μεγάλου καρυδιού. |
7
Τέλος
|
Τα απλώνουμε στην λαμαρίνα ανά 3 στην σειρά, γιατί θα φουσκώσουν. |
8
Τέλος
|
Ψήνουμε στους 170 στο μεσαίο μέρος του φούρνου για περίπου 20 λεπτά. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το μέγεθος. Όταν θα τα αφαιρέσετε προσέξτε να έχουν πάρει χρώμα απο πάνω αλλά να είναι μαλακά. Όταν κρυώσουν θα σφίξουν. |