0 0
Σιφνέικο μαστέλο με αρνάκι

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Υλικά

3 κίλα αρνάκι γάλακτος (ή κατσικάκι), από σπάλα και μπούτι, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
1 φιάλη (750 ml) ξηρό κόκκινο κρασί
μερικές ξερές κληματόβεργες
1-2 μεγάλα ματσάκια άνηθος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια), ψιλοκομμένος
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
μερικά φύλλα λαδόκολλας

Σιφνέικο μαστέλο με αρνάκι

και κοκκινο κρασι

Κουζίνα:

παραδοσιακή συνταγή

  • 05ω 50'
  • Για 8
  • Μέτρια

Υλικά

Πληροφορίες

Share

Μαστέλο λέγεται κατ’ αρχήν το σκεύος που χρησιμοποιείται γι’ αυτήν τη συνταγή – αν και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλα φαγητά γάστρας. Λόγω της κατασκευής του, το πήλινο αυτό σκεύος κρατά τα υλικά του ζουμερά, γι’ αυτό και τα φαγητά που μαγειρεύονται σ’ αυτό δε θέλουν καθόλου λάδι και βούτυρο. Ελάτε να φτιάξουμε το παραδοσιακό αυτό φαγάκι μαζί.

(Visited 563 times, 1 visits today)

Βήματα

1
Τέλος

Σε μια μέγαλη λεκάνη βάζουμε το κρασί και τα κομμάτια του κρέατος. Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψύγειο για όλο το βράδυ, για να μαριναριστούν (το στάδιο του μαριναρίσματος μπορεί να παραλειφθεί αν θέλουμε και να ρίξουμε το κρασί κατευθείαν στο σκεύος πριν το βάλουμε στο φούρνο).

2
Τέλος

Κόβουμε τις κληματόβεργες σε μικρότερα κομμάτια που να χωρούν στο μαστέλο* ή στο σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε. Τις στρώνουμε σταυρώτα στον πυθμένα, σχηματίζοντας ένα είδος σχάρας.

3
Τέλος

Βγάζουμε τα κομμάτια του κρέατος από τη μαρινάδα, τα αλατοπιπερώνουμε καλά και τα ακουμπάμε πάνω στις κληματόβεργες.

4
Τέλος

Ρίχνουμε στο σκεύος τη μαρινάδα, φροντίζοντας το υγρό να μην ακουμπά τη σχάρα και το κρέας - μπόρει να μη χρειάστει να βάλουμε όλη τη μαρινάδα.

5
Τέλος

Σκορπίζουμε τον άνηθο στο σκεύος.

6
Τέλος

Καλύπτουμε το άνοιγμα με ένα-δύο φύλλα λαδόκολλας, τα οποία δένουμε στο χείλος του σκεύους με έναν γερό, βρεγμένο σπάγκο (τον βρέχουμε για να μην ξεράθει και καεί στο ψήσιμο). Αν χρησιμοποιήσουμε γάστρα, πήλινη ή μη, τη σκεπάζουμε με το καπάκι της και σφραγίζουμε τα χείλη της με ζυμάρι (που φτιάχνουμε με αλεύρι και νερό), για να μη διαφεύγουν οι νόστιμοι υδρατμοί.

7
Τέλος

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 C.

8
Τέλος

Βάζουμε το σκεύος στο φούρνο και ψήνουμε αρχικά για 30 λεπτά. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 100 C και σιγοψήνουμε για περίπου 5 ώρες, μέχρι το κρέας να μαλακώσει πολύ καλά (ο ίδιος χρόνος και θερμοκρασίες ισχύουν και αν μαγειρέψουμε το φαγητό σε γάστρα).

9
Τέλος

* Σημείωση:

Η συνταγή έχει πάρει το όνομα της από το ομώνυμο πήλινο σκεύος <<μαστέλο>>, ένα από τα ιδιαίτερα πήλινα σκεύη για τα οποία φημίζεται η Σίφνος. Είναι ένα κωνικό σκεύος χωρίς καπάκι, με στενό πυθμένα και φαρδύ άνοιγμα, που μοιάζει με γλάτρα. Στη συγκεκριμένη συνταγή -που είναι το παραδοσιάκο πιάτο της Λαμπρής-, στρώνουν κληματόβεργες στον πύθμένα, οι οποίες παίζουν το ρόλο σχάρας, αφού πάνω τους ακουμπούν το κρέας. Εναλλακτικά, μπορούμε να ετοιμάσουμε το φαγητό αυτό σε μια απλή γάστρα, κατά προτίμηση κεραμική, που θα βρούμε σε καταστήματα με εξοπλισμό κουζίνας.

προηγούμενο
Χαλβάς Φαρσάλων
επόμενο
Αρνί με σταμναγκάθι
προηγούμενο
Χαλβάς Φαρσάλων
επόμενο
Αρνί με σταμναγκάθι