Υλικά
-
1 πακ. (450-500 γρ.) φύλλο κρούστας
-
4 μεγάλα αυγά
-
1 φλ. ζάχαρη
-
Ξύσµα από 3 µεγάλα πορτοκάλια, ακέρωτα
-
300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2%
-
2 βανίλιες
-
1 φακελάκι (20 γρ.) μπέικιν πάουντερ
-
1 φλ. ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
-
1 σφηνάκι λικέρ πορτοκαλιού ή κονιάκ (προαιρετικά)
-
Για το σιρόπι
-
1½ φλ. χυμό πορτοκαλιού
-
1½ φλ. ζάχαρη
-
1 ξυλάκι κανέλα (προαιρετικά)
-
1 πορτοκάλι σε λεπτές ροδέλες
-
Χυµός από 1 µικρό λεµόνι
Πληροφορίες
Για κάποιους πορτοκαλόπιτα, για κάποιους πατσαβουρόπιτα, όπως και να έχει αυτή εδώ η συνταγή είναι μούρλια.
Βήματα
1
Τέλος
|
Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180°C. Kόβουµε µε το χέρι τα φύλλα κρούστας σε µικρά κοµµάτια. Λαδώνουµε το ταψάκι που θα χρησιµοποιήσουµε. |
2
Τέλος
|
Xτυπάµε στο µίξερ τα αβγά και τη ζάχαρη, µέχρι να γίνουν λευκή κρέµα. Προσθέτουµε το ξύσµα. Με το µίξερ σε µέτρια ταχύτητα, ρίχνουµε κουταλιά κουταλιά το γιαούρτι, τις βανίλιες και το µπέικιν πάουντερ και τέλος, το λάδι σε αργή ροή. Εδώ, προσθέτουµε, αν θέλουµε, το ποτό. |
3
Τέλος
|
Σταµατάµε το µίξερ και προσθέτουµε λίγα λίγα τα φύλλα κρούστας, ανακατεύοντας καλά. Αφήνουµε τα φύλλα να ποτίσουν, µέχρι να γίνει το σιρόπι. |
4
Τέλος
|
Βράζουµε τον χυµό σε κατσαρόλα µαζί µε τη ζάχαρη και την κανέλα, µέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουµε τις ροδέλες πορτοκαλιού και τον χυµό λεµονιού. Αφήνουµε να κρυώσει. |
5
Τέλος
|
Ρίχνουµε το µείγµα στο λαδωµένο ταψί, το χτυπάµε στον πάγκο, για να απλωθεί σωστά, και το ψήνουµε για 1 ώρα. Στη µισή ώρα καλύπτουµε µε αλουµινόχαρτο. Η πίτα θα είναι έτοιµη όταν ξεκολλάει από τα τοιχώµατα. |
6
Τέλος
|
Την περιχύνουµε κουταλιά κουταλιά µε το κρύο σιρόπι, την καλύπτουµε µε το αλουµινόχαρτο για να το απορροφήσει και τη διατηρούµε σκεπασµένη µέχρι να την καταναλώσουµε, για να µη στεγνώσει. |