Υλικά
-
1 ντάκο ή μια μεγάλη κριθαροκουλούρα ή μικρά ντακάκια
-
1 μεγάλη ώριμη ντομάτα
-
1 κ.γ. μηλοξιδο ή λευκό ξίδι από κρασί
-
1 πρέζα αλάτι
-
λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-
λίγο θυμάρι μαζί με λίγη ρίγανη, αποξηραμένα
-
φύλλα κάπαρης ή άλλο τουρσί
-
ελαιόλαδο
-
πηχτόγαλο Χανίων η μυζήθρα μαζί με τριμμένη φέτα για το σερβίρισμα
Πληροφορίες
Γίνετε και τρώγετε κατ’εξοχήν στην κρήτη, αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορείτε να τον απολαύσετε παντού.
Βήματα
1
Τέλος
|
Βάζουμε τα κομμάτια του ντάκου σε ένα πιάτο. |
2
Τέλος
|
Τη ντομάτα τη μισή την τρίβουμε στον τρίφτη μέσα σε ένα μπολ και τη μισή την κόβουμε σε κυβάκια εάν θέλουμε αφού πρώτα την ξεφλουδίσουμε. |
3
Τέλος
|
Σε ένα μπολ βάζουμε την τριμμένη ντομάτα προσθέτουμε το ξίδι, το αλάτι (καλό είναι να είναι θαλασσινό), το πιπέρι, και το θυμάρι με τη ρίγανη, λίγο από το ελαιολαδο και ανακατεύουμε. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας. |
4
Τέλος
|
Ρίχνουμε το μείγμα πάνω στον ντάκο στον οποίο έχουμε προσθέσει πριν ελαιόλαδο. |
5
Τέλος
|
Προσθέτουμε την κομμένη σε κύβους υπόλοιπη ντομάτα με το ζουμί που προέκυψε από την κοπή της. |
6
Τέλος
|
Τελος προσθέτουμε τα τυριά μας, το τουρσί που θα επιλέξουμε, λίγο ελαιόλαδο από πάνω και λίγο φρεσκοσπασμένο πιπέρι και επιπλέον ελαιόλαδο. |
7
Τέλος
|
ΣημειωσηΣερβίρουμε με ελιές της επιλογής μας (ιδανικά αλατσοελιές). Κάποιοι προσθέτουν και κρεμμύδι. |