Υλικά
-
2 κιλά μελιτζάνες σε φέτες
-
χοντρό αλάτι θαλασσινό
-
ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
-
Για τη σάλτσα
-
2 κιλά κιμά μοσχάρι
-
200 γρ. βούτυρο
-
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
-
μισό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
-
1/2 κιλό ντομάτες μεγάλες ώριμες περασμένες στον τρίφτη
-
Αλάτι και πιπέρι
-
Για την κρέμα
-
200 γρ. βούτυρο
-
200 γρ. αλεύρι
-
2 λίτρα γάλα
-
6 κρόκους αυγών
-
φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
-
Πρόσθετα υλικά
-
200 γρ. γραβιέρα τριμμένη
-
100 γρ. τριμμένη φρυγανιά
Πληροφορίες
Μουσακάς, το φαγητό σήμα κατατεθέν του καλοκαιριού, απολαύστε το.
Βήματα
1
Τέλος
|
Αλατίζουμε τις φέτες τις μελιτζάνας με χοντρό αλάτι και τις αφήνουμε για μισή ώρα σε μια πιατέλα να φύγουν τα υγρά τους. |
2
Τέλος
|
Τις στεγνώνουμε με μια πετσέτα και τις τηγανίζουμε σε λάδι μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν. |
3
Τέλος
|
Για τη σάλτσαΖεσταίνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τον κιμά και τα αφήνουμε να σιγοψηθούν για 10 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. |
4
Τέλος
|
Προσθέτουμε τη ντομάτα, το μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι. Τα σιγοβράζουμε για μισή ώρα μέχρι να σωθούν τα υγρά τους. |
5
Τέλος
|
Για την κρέμαΛιώνουμε το βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα. |
6
Τέλος
|
Όταν το μίγμα αρχίζει και σφίγγει προσθέτουμε λίγο-λίγο το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει κρεμώδες και λείο, περίπου 10 λεπτά. |
7
Τέλος
|
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών, αφού πρώτα τους έχουμε χτυπήσει με το σύρμα, ρίχνουμε το μισό τριμμένο τυρί, λίγο αλάτι, πιπέρι και το τριμμένο μοσχοκάρυδο. |
8
Τέλος
|
Στρώνουμε τις μισές μελιτζάνες σε βουτυρωμένο ταψί, πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη φρυγανιά, καλύπτουμε με τη σάλτσα και συνεχίζουμε με άλλη μια στρώση μελιτζάνες, πασπαλίζουμε ξανά με φρυγανιά και καλύπτουμε με την κρέμα. |
9
Τέλος
|
Πασπαλίζουμε το υπόλοιπο τριμμένο τυρί και ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για 40-50 λεπτά. |
10
Τέλος
|
ΣημείωσηΜπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ανάμικτα μάζι με τις μελιτζάνες και κολοκυθάκια και πατάτες, σε ίσες ποσότητες, κομμένα σε φέτες και ελαφρά τηγανισμένα. |