Υλικά
-
1 κιλό αλεύρι μαλακό
-
1 φλιτζάνι ε.π. ελαιόλαδο
-
1 φλιτζάνι ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο
-
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
-
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
-
2 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
-
1/3 κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο
-
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
-
1 κ.γ. σόδα μαγειρική
-
¾ φλιτζανιού ζάχαρη
-
Για το σιρόπι
-
2 φλιτζάνια νερό
-
1 φλιτζάνι μέλι
-
1 φλιτζάνι ζάχαρη
-
χυμό από μισό λεμόνι
-
1 ξυλάκι κανέλα
-
Για το πασπάλισμα
-
2 φλιτζάνια καρύδια χοντροκομμένα
Πληροφορίες
Χριστούγεννα χωρίς μελομακάρονα δεν γίνετε, σας έχω την πιο εύκολη και γρήγορη συνταγή.
Βήματα
1
Τέλος
|
Σε ένα μπολ χτυπάμε στην χαμηλή ταχύτητα του μίξερ το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη, τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού και την κανέλα. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη σόδα, το μπέικιν και το γαρίφαλο. |
2
Τέλος
|
Στο μπολ με το αλεύρι ρίχνουμε τα υγρά συστατικά από το πρώτο μπολ ανακατεύοντας απαλά. Δεν χρειάζεται πολύ χτύπημα. Το μείγμα πρέπει να είναι μαλακό και λαδερό. |
3
Τέλος
|
Πλάθουμε μελομακάρονα στο μέγεθος που επιθυμούμε (καλό θα είναι να είναι όλα ομοιόμορφα) και με ένα πιρούνι ή μαχαίρι χαράζουμε την επιφάνειά τους. |
4
Τέλος
|
Τα τοποθετούμε σε λαδόκολα μέσα σε ταψί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν. |
5
Τέλος
|
Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν. |
6
Τέλος
|
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι: Σε κατσαρόλι βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι για 2-3 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός. |
7
Τέλος
|
Τοποθετούμε τα κρύα μελομακάρονα σε ένα ταψί το ένα δίπλα στο άλλο, ώστε να καλύψουν όλο τον πάτο του ταψιού και τα σιροπιάζουμε με το ζεστό σιρόπι. Τα πασπαλίζουμε με το καρύδι και τα αφήνουμε να κρυώσουν. |