0 0
Μαρμελάδα σύκο

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Υλικά

1 κιλό σύκα
½ κιλό ζάχαρη
1/3 κούπας νερό
2 ξύλα κανέλας μήκους 3-4 εκατοστών
6 καρφάκια γαρύφαλλο
2 κ.σ. χυμό λεμονιού

Μαρμελάδα σύκο

με κονιακ

Κουζίνα:

κάντε παιχνίδι...

  • 01ω 05'
  • Για 10
  • Εύκολη

Υλικά

Πληροφορίες

Share

Λόγω της απαλής τους φλούδας, τον τραγανών σπόρων και της γευστικής σάρκας τους, τα σύκα έχουν πλούσια υφή και γεύση. Περιέχουν θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες Α, Β1 και Β2 και μέταλλα όπως ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, μαγγάνιο, νάτριο, κάλιο κ.ά. Μπορείτε να τα καταναλώσετε σκέτα, αλλά και να τα προσθέσετε στο επιδόρπιο ή τη σαλάτα σας για να της δώσετε έξτρα γεύση, φυσικά να τα κάνετε μαρμελάδα αποκομίζοντας ταυτόχρονα όλα τα οφέλη που οι ειδικοί υπόσχονται ότι μας προσφέρει η κατανάλωσή τους.

Βήματα

1
Τέλος

Διαλέγουμε ώριμα αλλά γερά σύκα που δεν έχουν ξινίσει. Τα πλένουμε πολύ καλά και με ένα μαχαιράκι αφαιρούμε το κοτσανάκι και το μπρος μέρος τους.

2
Τέλος

Τα ξεφλουδίζουμε, όσα μπορούμε. Αν το φλούδι είναι μαλακό δεν είναι απαραίτητο να βγεί. Έτσι όπου μας δυσκολεύει, το παρατάμε… Τα κόβουμε σε κομμάτια (5-6), τα βάζουμε σε μεγάλη σχετικά και ανοικτή κατσαρόλα.

3
Τέλος

Πάνω τους απλώνουμε τη ζάχαρη και τα ραντίζουμε με το νερό. Αφήνουμε να μείνουν τουλάχιστον μια ώρα. Αυτά κατεβάζουν τα υγρά τους.

4
Τέλος

Δένουμε σε ένα τούλι τα μυρωδικά (ή απλώς τα σκορπάμε στην κατσαρόλα). Βάζουμε τη μαρμελάδα μας σε δυνατή φωτιά και μόλις αρχίσει να βράζει ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα (κατά προτίμηση).

5
Τέλος

Χαμηλώνουμε ελαφρά τη θερμοκρασία (από το 9 την κατέβασα στο 7). Προσέχουμε να μη πιάσει και όσο αρχίσουν να μαλακώνουν τα σύκα, τα κόβουμε με την κουτάλα σε πιο μικρά κομμάτια. Αν δημιουργηθεί αφρός τον αφαιρούμε με ένα κουτάλι.

6
Τέλος

Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει. Μου πήρε περίπου 50 λεπτά και το τελευταίο τέταρτο είχα κατεβάσει το μάτι στο 6 γιατί τιναζόταν επικίνδυνα… Λίγο πριν την κατεβάσουμε προσθέτουμε το λεμόνι και αφού πάρει μια δυο βράσεις την αποσύρουμε από το μάτι.

7
Τέλος

Αφήνουμε για κανένα μισάωρο και την σερβίρουμε σε καυτά αποστειρωμένα βάζα. Τα αναποδογυρίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν . Διατηρείται για ολόκληρο το χρόνο.

προηγούμενο
Τυροκαυτερή
επόμενο
Τούρτα μπράουνι
προηγούμενο
Τυροκαυτερή
επόμενο
Τούρτα μπράουνι