Υλικά
-
½ κιλό φύλλα κρούστας
-
1 κιλό κολοκύθια (μεγάλα)
-
1 φλ. τσαγιού χοντροτριμμένη καρυδόψυχα
-
ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
-
1-2 φλ. του καφέ ρύζι γλασσέ χοντροκοπανισμένο ή σιμιγδάλι χοντρό
-
Λίγο αλάτι
-
Λίγο σουσάμι προαιρετικά
Πληροφορίες
Κολοκυθόπιτα νηστίσιμη, συνταγή αγιορίτικη και φυσικά πεντανόστιμη και διαφορετική.
Βήματα
1
Τέλος
|
Ξύνουμε τα κολοκύθια ή τα καθαρίζουμε ώστε να φύγει το εξωτερικό πράσινό τους, τα τρίβουμε στον τρίφτη του κρεμμυδιού σε μια λεκανίτσα και τα αλατίζουμε, τα αφήνουμε για λίγα λεπτά και μετά τα στύβουμε. |
2
Τέλος
|
Ανακατεύουμε το ρύζι ή το σιμιγδάλι με το κολοκύθι. Κατόπιν αλείφουμε με λάδι ένα μέτριο ταψί (ορθογώνιο αν τα φύλλα είναι έτοιμα, στρόγγυλο αν τα φύλλα είναι ανοιγμένα με το χέρι). Στρώνουμε το πρώτο φύλλο. Αλείφουμε πάλι με λάδι και σκορπάμε λίγα καρύδια. Επαναλαμβάνουμε και με ένα άλλο φύλλο. |
3
Τέλος
|
Κατσαρώνουμε το τέταρτο και σκορπίζουμε κολοκύθι, ρίχνουμε και λίγο λάδι. Απλώνουμε άλλο ένα φύλλο κατσαρώνοντάς το και σκορπάμε πάλι κολοκύθι και λάδι. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο για τρίτη φορά ρίχνοντας το υπόλοιπο του κολοκυθιού. |
4
Τέλος
|
Στα επόμενα τρία ή τέσσερα φύλλα αλείφουμε λάδι και σκορπάμε καρύδι. Στα δύο τελευταία δεν ρίχνουμε καρύδι, ρίχνουμε μόνο λάδι και ψεκάζουμε με λίγο νερό για να μην κολλήσουν και να μην αρπάξουν στην φωτιά. |
5
Τέλος
|
Προαιρετικά πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε στους 180-200 βαθμούς για ¾ ή μία ώρα. Αποσύρουμε, σκεπάζουμε λίγο για να μαλακώσουν τα φύλλα και κόβουμε τα κομμάτια. |