Υλικά
-
Για το κέικ
-
2 φλ. τσαγιού αλεύρι κοσκινισμένο
-
2 κ.γ. κοφτές μπέικιν πάουντερ
-
¼ κ.γ. κοφτό σόδα
-
1 κ.γ. κοφτό αλάτι
-
½ φλ. τσαγιού βούτυρο
-
2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
-
2 αυγά
-
100 γρ. κομμένη σοκολάτα κουβερτούρα
-
1 φλ. τσαγιού γάλα
-
στιγμιαίος καφές
-
1 φλ. τσαγιού καρύδια , ψιλοκομμένα
-
Για την σως καραμέλας
-
1 κούπα κρυσταλλική ζάχαρη
-
6 κ.σ. βούτυρο
-
½ κούπα κρέμα γάλακτος
Πληροφορίες
Φανταστείτε το αφράτο και ζουμερό με το γλάσο μόκας να το σκεπάζει και να σας ξυπνά αμαρτωλές ιδεές.
Βήματα
1
Τέλος
|
Για το κέικ:Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μετράμε και το ξανακοσκινίζουμε με το μπέικιν πάουντερ, με τη σόδα και με το αλάτι. |
2
Τέλος
|
Χτυπάμε το βούτυρο στο μίξερ και ρίχνουμε τμηματικά τη ζάχαρη. Συνεχίζουμε το χτύπημα μερικά λεπτά και προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα. |
3
Τέλος
|
Ρίχνουμε στο γάλα ένα κουταλάκι του γλυκού κοφτό στιγμιαίο καφέ και το προσθέτουμε στο μείγμα αλληλοδιαδόχως με το μείγμα από αλεύρι. |
4
Τέλος
|
Ανακατεύουμε το μείγμα ελαφρά. |
5
Τέλος
|
Προσθέτουμε τα καρύδια. |
6
Τέλος
|
Βάζουμε το μείγμα σε μια ρηχή φόρμα βουτυρωμένη και πασπαλισμένη με αλεύρι. |
7
Τέλος
|
Ψήνουμε το κέικ σε μέτριο φούρνο για 45 λεπτά. Όταν κρυώσει, το σκεπάζουμε με γλάσο μόκα. |
8
Τέλος
|
Για να φτιάξουμε το γλάσο μόκας, αναμειγνύουμε και χτυπάμε ένα φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη, 2 κουταλάκια του γλυκού κοφτά στιγμιαίο |
9
Τέλος
|
Πριν σκεπάσουμε το κέικ με το γλάσο, το περιχύνουμε με σιρόπι από ένα φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη, μισό φλιτζάνι τσαγιού νερό και 4 κουταλιές της σούπας ρούμι. |
10
Τέλος
|
Για την σώς καραμέλας:Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε την ζάχαρη και ρυθμίζουμε την εστία στη χαμηλή ένταση. Ανακατεύουμε την ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί εντελώς και γίνει υγρό μείγμα, τότε ρίχνουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να λιώσει. |
11
Τέλος
|
Όταν λιώσει το βούτυρο κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την εστία και ανακατεύουμε με την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Αφήνουμε να κρυώσει λίγα λεπτά και φυλάμε σε αποστειρωμένο βάζο, τοποθετούμε στο ψυγείο για 2 βδομάδες και είναι έτοιμη για χρήση. |