Υλικά
-
1 συκωταριά αρνίσια (περίπου 1,5 κιλό)
-
1 κιλό σπανάκι (ή διάφορα χόρτα της επιλογής σας)
-
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
-
1 ματσάκι άνηθο
-
ελαιόλαδο
-
Αλάτι και πιπέρι
-
6-7 φέτες ψωμί, μπαγιάτικο (μόνο την ψίχα)
-
Πληροφορίες
Γιομίδια…παραδοσιακή συνταγή θεσσαλίας και συγκεκριμένα από τα φάρσαλα. Συνηθίζετε να φτιάχνετε τισ ημέρες του πάσχα και είναι απλά εξαιρετικός μεζές.
Βήματα
1
Τέλος
|
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα χόρτα μας πολύ καλά. Τα χοντροκόβουμε (μέγεθος 3 δάχτυλα περίπου) και τα αφήνουμε στην άκρη να στραγγίξουν καλά. |
2
Τέλος
|
Πλένουμε πολύ καλά την συκωταριά μας και την βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να την σκεπάζει, προσθέτουμε λίγο αλάτι και την βράζουμε. Ξαφρίζουμε όσο χρειάζεται και την αφήνουμε να βράσει για 12 λεπτά περίπου. Την βγάζουμε και την σουρώνουμε, την καθαρίζουμε και την κόβουμε σε μέγεθος μπουκιάς. |
3
Τέλος
|
Σε πλατιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε πολύ καλά την συκωταριά, καλύτερα σε 2 δόσεις ώστε να δώσουμε καλύτερο χρώμα σε όλα τα κομμάτια. |
4
Τέλος
|
Μετά το σοτάρισμα της συκωταριάς προσθέτουμε όλα τα χόρτα μας με τα κρεμμυδάκια και ανακατεύουμε ώστε να μαραθούν. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τον άνηθο ψιλοκομμένο. Προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα μας και αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να γίνει το φαγητό μας. |
5
Τέλος
|
Παίρνουμε την ψίχα του ψωμιού και την περνάμε στο μούλτι (δηλαδή την τρίβουμε). Σε ένα τηγάνι βάζουμε την ψίχα και την φρυγανίζουμε να πάρει χρώμα και αφού κρυώσει την προσθέτουμε πάνω από τα γιομίδια μας. |
6
Τέλος
|
Σερβίρονται σκέτα ή με λίγο λεμόνι ή και με πρόβειο γιαούρτι. |