Υλικά
-
5 μέτριες ντομάτες
-
5 μέτρια κολοκυθάκια
-
5 μέτριες πιπεριές
-
5 μέτριες μελιτζάνες
-
Για τη γέμιση
-
2 κιλά κιμά μοσχάρι
-
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
-
3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
-
1 φλιτζάνι Ρύζι
-
μισό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
-
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
-
Αλάτι και πιπέρι
-
Για την κρέμα
-
100 γρ. βούτυρο
-
100 γρ. αλεύρι
-
1 λίτρο γάλα
-
4 κρόκους αυγών
-
φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
-
Πρόσθετα υλικά
-
100 γρ. γραβιέρα τριμμένη
-
50 γρ. βούτυρο
Πληροφορίες
Βήματα
1
Τέλος
|
Αδειάζουμε τις ντομάτες και ψιλοκόβουμε την ψίχα τους. Κάνουμε το ίδιο με τα υπόλοιπα λαχανικά χωρίς όμως να φυλάξουμε το εσωτερικό τους. |
2
Τέλος
|
Για τη γέμισηΖεσταίνουμε το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τον κιμά και αφήνουμε να σιγοψηθεί στο λάδι για 10 λεπτά. |
3
Τέλος
|
Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα, το μαϊντανό, το ρύζι, το αλάτι και το πιπέρι. |
4
Τέλος
|
Καβουρντίζουμε τα υλίκά για ακόμα 15 λεπτά και όταν αρχίσει το μίγμα να στεγνώνει το κατεβάζουμε από τη φωτιά. |
5
Τέλος
|
Προσθέτουμε τον πελτέ της ντομάτας αραιωμένο σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και ανακατεύουμε καλά. |
6
Τέλος
|
Γεμίζουμε τα λαχανικά με το μίγμα και τα βάζουμε σε ένα λαδωμένο ταψί. |
7
Τέλος
|
Για την κρεμαΛιώνουμε το βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας το με ξύλινη κουτάλα. |
8
Τέλος
|
Όταν το μίγμα αρχίσει να σφίγγει προσθέτουμε λίγο-λίγο το γάλα και ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να γίνει κρεμώδες και λείο, για 10 λεπτά περίπου. |
9
Τέλος
|
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών, αφού πρώτα τους χτυπάμε με το σύρμα. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και τριμμένο μοσχοκάρυδο. |
10
Τέλος
|
Καλύπτουμε κάθε λαχανικό με λίγη από την κρέμα και πασπαλίζουμε λίγο τριμμένο τυρί και μερικά μικρά κομμάτια βούτυρο. |
11
Τέλος
|
Ψήνουμε σε ζεστό φούρνο για 1 ώρα. |
12
Τέλος
|
ΣημειωσηΈαν δεν χρησιμοποιήσουμε κρέμα, μπορούμε να μαγειρέψουμε το φαγητό στην κατσαρόλα. Σε αυτή τη περίπτωση φυλάμε τα καπάκια των λαχανικών και κατά το βρασμό τους τα σκεπάζουμε με βαθύ πιάτο για να μη διαλυθούν. Για το βράσιμο τους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μοσχαρίσιο ζωμό με ντομάτα. |