Υλικά
-
1 φλιτζάνι νιφάδες βρώμης
-
4 φλιτζάνια παγωμένο νερό
-
1-2 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου
-
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
-
1 πρέζα αλάτι
Πληροφορίες
Η βρώμη ανήκει στα δημητριακά και είναι γνωστή επιστημονικά ως Avena sativa. Η βρώμη καλλιεργείται κυρίως στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Είναι μια πολύ καλή πηγή ινών, ειδικά β-γλυκάνης και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.
Η βρώμη είναι η μοναδική πηγή μιας ιδιαίτερης ομάδας αντιοξειδωτικών που ονομάζονται αβενανθραμίδες, που πιστεύεται ότι έχουν σημαντικά προστατευτικά αποτελέσματα έναντι των καρδιακών παθήσεων.
Βήματα
1
Τέλος
|
Προσθέστε τη βρώμη, το αλάτι, το νερό και τα γλυκαντικά στοιχεία στον κάδο ενός μεγάλου μπλέντερ. Χτυπήστε για 20-30 δευτερόλεπτα. |
2
Τέλος
|
Περάστε το μείγμα του γάλακτος από ένα τουλπάνι (ή τούλι) και ρίξτε το σε ένα μεγάλο μπολ ή σε μια κανάτα. Εάν θέλετε, μπορείτε να περάσετε δυο φορές το μείγμα για να βεβαιωθείτε ότι έχει αφαιρεθεί όλο το ίζημα. |
3
Τέλος
|
Μεταφέρετε το γάλα βρώμης σε σφραγισμένο δοχείο και αποθηκεύστε το στο ψυγείο. Διατηρείται το πολύ μέχρι 3 ημέρες. Μπορείτε να το ζεστάνετε και να το καταναλώσετε ζεστό ή παγωμένο. |
4
Τέλος
|
Τα υπολείμματα από το γάλα βρώμης δεν τα πετάτε. Μπορείτε να τα προσθέσετε στο πρωινό σας μπολ με το γάλα ή να τα ενσωματώσετε μέσα σε διάφορες ζύμες (πχ για ψωμί ή μπισκότα), καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. |