Υλικά
-
230 γρ. μικρά άσπρα φασόλια
-
1 φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
-
1 ½ φλ. σέλινο ψιλοκομμένο, με τα φύλλα του
-
1 μεγάλο καρότο, ψιλοκομμένο
-
¾ φλ. ντομάτες, ξεφλουδισμένες, χωρίς σπόρια και ψιλοκομμένες
-
ξύσμα από μία μεγάλη φλούδα πορτοκαλιού
-
αλάτι κατά βούληση
Πληροφορίες
Το άρωμα του πορτοκαλιού κάνει ιδιαίτερη και ξεχωριστή αυτή τη φασολάδα. Τολμήστε να βάλετε ένα μικρό ξυλαράκι κανέλας.
Βήματα
1
Τέλος
|
Μουλιάζουμε τα φασόλια για 6 με 8 ώρες ή αποβραδίς. Τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε. Τα τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα με αρκετό φρέσκο νερό, που να τα καλύπτει κατά 7.5 εκ. |
2
Τέλος
|
Αφήνουμε να πάρουν μια βράση, τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα στραγγίζουμε. Τα τοποθετούμε πάλι στην κατσαρόλα με αρκετό φρέσκο νερό, που να τα καλύπτει κατά 7.5 εκ. |
3
Τέλος
|
Αφήνουμε να πάρουν μια βράση, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά. |
4
Τέλος
|
Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε 1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι με βαρύ πάτο, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σέλινο και το καρότο για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα. |
5
Τέλος
|
Προσθέτουμε τα σοταρισμένα λαχανικά στα φασόλια, μαζί με τις ντομάτες και άλλο 1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο. Σιγοβράζουμε για 2 με 2 ½ ώρες, μέχρι τα φασόλια να μαλακώσουν αρκετά και η σούπα να γίνει πηχτή και να χυλώσει. |
6
Τέλος
|
Ο χρόνος βρασίματος εξαρτάται από την ηλικία και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα όσπρια. |
7
Τέλος
|
Περίπου 20 λεπτά πριν τα κατεβάσουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και αλατίζουμε. Ακριβώς πριν τα κατεβάσουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε όσο ελαιόλαδο έχει απομείνει και ανακατεύουμε. |