Υλικά
-
¾ φλιτζανιού ε.π. ελαιόλαδο
-
¼ φλιτζανιού καλαμποκέλαιο
-
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι χοντρό
-
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
-
½ φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
-
½ φλιτζάνι κουκουνάρι
-
½ κ.γ. τριμμένη κανέλα (για το σερβίρισμα)
-
Για το σιρόπι
-
φλούδα από μισό λεμόνι, ακέρωτο
-
φλούδα από μισό πορτοκάλι
-
1 ξυλάκι κανέλα
-
4 φλιτζάνια νερό
-
2 ½ φλιτζάνια ζάχαρη
-
1/2 ποτήρι του κρασιού μέλι
-
Για το σερβίρισμα
-
2 κ.σ. ζάχαρη άχνη (προαιρετικά)
-
Μπουκιές χαρουπιού
Πληροφορίες
Ο αγαπημένος συμιγδαλένιος χαλβάς με έντονη την παρουσία της Κρήτης.
Βήματα
1
Τέλος
|
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε για 3-4 λεπτά τα υλικά για το σιρόπι. |
2
Τέλος
|
Σε μια δεύτερη κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και το καλαμποκέλαιο και σε χαμηλή θερμοκρασία σοτάρουμε το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε συνεχώς γιατί δεν θέλουμε το σιμιγδάλι να μας καεί. Όταν αρχίσει να παίρνει χρώμα ρίχνουμε και το κουκουνάρι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε και να σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ακόμη μέχρι να πάρει το επιθυμητό χρώμα. Όσο πιο πολύ σοτάρουμε, τόσο πιο σκούρος και βαρύς γίνεται ο χαλβάς. Στο τέλος ρίχνουμε και τις σταφίδες. |
3
Τέλος
|
Σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε λίγο-λίγο και με προσοχή με μια κουτάλα το καυτό σιρόπι στο σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνεχώς. Θέλει προσοχή και να είμαστε και λίγο μακριά γιατί το καυτό σιρόπι στο σιμιγδάλι κάνει φουσκάλες και πιτσιλάει παντού. Αφού ρίξουμε όλο το σιρόπι βάζουμε πάλι την κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι ο χαλβάς να μείνει στεγνός και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Τότε ο χαλβάς είναι έτοιμος. |
4
Τέλος
|
Αδειάζουμε τον χαλβά σε μια φόρμα, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να κρυώσει. |
5
Τέλος
|
Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με λίγη ζάχαρη άχνη (προαιρετικά), λίγη τριμμένη κανέλα και τριμμένα παξιμάδια χαρουπιού. |