Υλικά
-
1500 γρ. αρνί (ψαχνό), κατά προτίμηση από μπούτι, κομμένο σε κομμάτια 3-4 εκ.
-
500 γρ. σταμναγκάθι, καθαρισμένο και χοντροκομμένο
-
1 κρεμμύδι ξερό και ψιλοκομμένο
-
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
-
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (το λευκό μέρος)
-
Τα φύλλα από 3-4 κλωναράκια άνηθο, ψιλοκομμένα
-
3-4 κλωναράκια μάραθο, ψιλοκομμένα
-
80 ml ελαιόλαδο
-
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-
Για το αυγολέμονο
-
Χυμός από 2 λεμόνια
-
2 αυγά, χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια
Πληροφορίες
Αυτό το φαγητό είναι το κρητικό φρικασέ , εσείς ακολουθείστε τα βήματα και εάν δεν μπορείτε να βρείτε στμναγκάθι τότε κάντε το με τα δικά σας χόρτα αρκεί να πικρίζουν λίγο.
Βήματα
1
Τέλος
|
Σε μια μεγάλη και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για 2-3 λεπτά, ίσα να αλλάξει χρώμα. |
2
Τέλος
|
Προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. |
3
Τέλος
|
Ρίχνουμε αλατοπίπερο και νερό τόσο ώστε να καλύπτει το κρέας. Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το αρνάκι. |
4
Τέλος
|
Προσθέτουμε το σταμναγκάθι και μαγειρεύουμε για άλλα 6-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα χόρτα. |
5
Τέλος
|
Σβήνουμε τη φωτιά, αλλά αφήνουμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας, για να διατηρηθεί ζεστό το φαγητό όση ώρα ετοιμάζουμε το αυγολέμονο. |
6
Τέλος
|
ΑυγολέμονοΣε ένα βαθύ μπολ χτυπάμε τα ασπράδια, μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Ρίχνουμε σταδιακά τους κρόκους και το χυμό λεμονιού, συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι να ενωθουν και να σχηματιστεί ένα αφράτο μείγμα. |
7
Τέλος
|
Προσθέτουμε σταδιακά, με την κουτάλα της σούπας, δόσεις άπο το ζουμί του φαγητού, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, μέχρι να ζεσταθεί καλά το αυγολέμονο. |
8
Τέλος
|
Αδειάζουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα, τη σειουμε ώστε να ενωθεί με το ζωμό του φαγητού και να σχηματιστεί μια κρεμώδες σάλτσα. |
9
Τέλος
|
Σκορπίζουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, τον άνηθο και το μάραθο, ελέγχουμε το αλατοπίπερο και σερβίρουμε. |