Υλικά
-
Για 1 ταψί 30x40 cm περίπου
-
1 κιλό έτοιμο φύλλο κρούστας
-
3 φλιτζάνια χοντροτριμμένη καρυδόψυχα
-
2 φλιτζάνια αμυγδαλόψυχα χοντροτριμμένη
-
¾ φλιτζανιού καστανή ζάχαρη
-
2 φλιτζάνια βούτυρο
-
½ φλιτζάνι φρυγανιά
-
1 κ.γ. κανέλα
-
1 κ.γ. τριμμένο γαρύφαλλο
-
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
-
1 ½ φλιτζάνι κουβερτούρα, τριμμένη στην χοντρή μεριά του τρίφτη
-
Για το σιρόπι
-
4 φλιτζάνια νερό
-
3 φλιτζάνια ζάχαρη
-
½ φλιτζάνι μέλι
-
½ ξυλάκι κανέλα
-
1 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμόνι
-
Ξύσμα από μισό λεμόνι
-
Για την επικάλυψη
-
300 γρ. κουβερτούρα
-
200 γρ. κρέμα γάλακτος
-
1 κ.σ. βούτυρο
Πληροφορίες
Ο μπακλαβάς με σοκολάτα, είμαι σίγουρος πως θα τον αγαπήσετε.
Βήματα
1
Τέλος
|
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης εκτός από το βούτυρο. |
2
Τέλος
|
Βουτυρώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε 4-5 φύλλα κρούστας όπου έχουμε βουτυρώσει το πρώτο, το δεύτερο όχι, το τρίτο ναι, το τέταρτο όχι, το πέμπτο ναι. Απλώνουμε μία στρώση από τη γέμιση. Συνεχίζουμε πάλι με φύλλα και γέμιση με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσει η γέμιση. Κόβουμε τα κομμάτια των φύλλων που περισσεύουν και καλύπτουμε με τα τελευταία φύλλα που έμειναν γυρίζοντας τις άκρες τους προς τα μέσα. Με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε μέχρι κάτω τον μπακλαβά σε ρόμβους και ραντίζουμε με το βούτυρο ζεστό. |
3
Τέλος
|
Ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30-40 περίπου λεπτά μέχρι ο μπακλαβάς να ροδίσει. Τον σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 140-150 βαθμούς και ψήνουμε για 40 λεπτά ακόμα. |
4
Τέλος
|
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και το αφήνουμε να χαμηλώσει η θερμοκρασία του. |
5
Τέλος
|
Ετοιμάζουμε το σιρόπιΒράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι για 8-10 λεπτά περίπου. Περιχύνουμε τον κρύο μπακλαβά με το καυτό σιρόπι και περιμένουμε να το απορροφήσει. |
6
Τέλος
|
Για την επικάλυψηΣε ένα κατσαρολάκι θερμαίνουμε ανακατεύοντας ελαφρά όλα τα υλικά της επικάλυψης μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να προκύψει ένας ομογενής πολτός. |
7
Τέλος
|
Βάζουμε το ταψί με τον μπακλαβά στο ψυγείο για 1 ώρα ώστε να πήξει καλά το γλάσο σοκολάτας και στη συνέχεια σερβίρουμε. |