Υλικά
-
800 γρ. πατάτες, κομμένες σε μέτριες φέτες
-
40 γρ. βούτυρο, κομμένο σε κομματάκια
-
1/4 κούπας γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
-
1 κούπα μείγμα τριμμένων τυριών της επιλογής σας (από 2 έως 4 είδη)
-
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
-
1/4 κούπας ψίχουλα ψωμιού
-
1/2 κούπα παρμεζάνα τριμμένη
-
Αλάτι και πιπέρι
Πληροφορίες
Ο πουρές είναι το αγαπημένο φαγητό όλων των παιδιών, μετά τα τηγανιτά αυγά και το παγωτό. Και το καταλαβαίνετε όταν αρχίζουν να λιώνουν με το πιρούνι τους τις πατάτες από το μπριάμ…Ο πουρές συνηθίζεται περισσότερο σαν συνοδευτικό, παρά σαν κυρίως πιάτο. Ιδανικά πρέπει να είναι βελούδινος, ελαφρύς, κρεμώδης και κάπως λιπαρός, «σχεδόν αμαρτωλός».
Βήματα
1
Τέλος
|
Τοποθετούμε τις πατάτες σε μια κατσαρόλα και καλύπτουμε με νερό. |
2
Τέλος
|
Ζεσταίνουμε σε ψηλή θερμοκρασία και βράζουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τελείως. Αποσύρουμε από τη φωτιά και στραγγίζουμε καλά. |
3
Τέλος
|
Με το ειδικό εργαλείο του πουρέ τις λιώνουμε τελείως. Προσθέτουμε το βούτυρο, το γάλα, το μείγμα τυριών και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. |
4
Τέλος
|
Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να προκύψει ένα ομογενοποιημένο μείγμα. |
5
Τέλος
|
Αλείφουμε με λάδι ένα πυρέξ μεσαίου μεγέθους και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. |
6
Τέλος
|
Αδειάζουμε μέσα τον πουρέ και με ένα μαχαίρι ισιώνουμε την επιφάνεια του. |
7
Τέλος
|
Πασπαλίζουμε με τα ψίχουλα και την παρμεζάνα. Ψήνουμε για 5-10 λεπτά, μέχρι η επιφάνεια να ροδίσει και να σκληρύνει. |
8
Τέλος
|
Τον σερβίρουμε σαν ορεκτικό ή για συνοδεία ψητών κρεατικών. |