Υλικά
-
6 κιλά αρνί ή πρόβειο ή χοιρινό
-
2 κρεμμύδια ξερά τριμμένα
-
2 πιπεριές πράσινες κομμένες ροδέλες
-
2 ντομάτες κομμένες ροδέλες
-
150-200 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
-
ρίγανη
-
Αλάτι και πιπέρι
-
1/2 ποτήρι λάδι
Πληροφορίες
Κυκλοφορεί ένας παλιός αστικός μύθος: Κάποτε ένας πελάτης μπήκε μέσα σε ένα ψητοπωλείο στη λάρισα και στάθηκε μπροστά στην ψησταριά. Ο ιδιοκτήτης του πρόθυμος να τον εξυπηρετήσει τον ρώτησε: «Παρακαλώ κύριε, τι θα θέλατε;». Ο κύριος δεν απάντησε. Συνέχισε αμίλητος να στέκεται πάνω από την ψησταριά, γεμίζοντας τα πνευμόνια του με τις μυρωδιές των ψητών. Μετά από 10 λεπτά αποφάσισε να παραγγείλει ένα κιλό κοκορέτσι. Όταν ήρθε η ώρα της πληρωμής του λέει : «Οφείλεται δύο δραχμές για το κοκορέτσι και τέσσερις δραχμές για τις μυρωδιές!». Μέχρι και οι μυρωδιές των ψητών, λοιπόν, αξίζει να πληρωθούν στα ψητοπωλεία της θεσσαλίας , που έχουν συνδέσει το όνομά τους με τους πιο απαιτητικούς ψητοφαγάδες επί γης.
Βήματα
1
Τέλος
|
Ζητάμε από τον κρεοπώλη να κόψει το κρέας σε μερίδες. Τo μαρινάρουμε: σε ένα σκεύος βάζουμε το κρέας και το πασπαλίζουμε με το κρεμμύδι , το λάδι, το αλάτι τη ρίγανη και το πιπέρι και το αφήνουμε για 6-8 ώρες στο ψυγείο |
2
Τέλος
|
Μετά το βάζουμε στη γάστρα. Ανάμεσα στις στρώσεις του κρέατος βάζουμε τις πιπεριές. Απο πάνω τις ντομάτες. Τα σκεπάζουμε με το καπάκι της γάστρας και την βάζουμε στο φούρνο, στου 100-120 βαθμούς για 8-10 ώρες(συνήθως το βάζουμε να ψηθεί από βραδύς και το πρωί είναι έτοιμο). |
3
Τέλος
|
Σβήνουμε τον φούρνο και το αφήνουμε εκεί μέχρι να σερβιριστεί, δεν στεγνώνει, ούτε ξεροψήνεται μέσα στη κλειστή γάστρα.Σ' αυτή τη φάση αν θέλουμε προσθέτουμε το τριμμένο τυρί. |
4
Τέλος
|
tip συνταγήςΕναλλακτικά το περνάμε σε σούβλα και το ψήνουμε στα κάρβουνα σε ειδική ψησταριά. Εδώ όμως πρέπει να είμαστε γνώστες του αντικειμένου. |