Υλικά
-
1 1/2 κιλό κατσικάκι ή αρνάκι (κομμάτια μετρίως λιπαρά απο οποιδήποτε μέρος του ζώου τεμαχισμένα με το κόκαλο πάχους περίπου 4 εκ.)
-
80 ml ελαιόλαδο
-
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-
120 ml κρασί ξηρό, λευκό ή κόκκινο (προαιρετικά)
Πληροφορίες
Σφακιανό γιαχνί ή τσιγαριαστό ; Όπως και να θέλετε πείτε το, το θέμα είναι πως αυτό το κατ’ εξοχήν κρητικό φαγητό είναι το κάτι άλλο ,αρκεί να το κάνεις με καλό και ποιοτικό αρνάκι.
Βήματα
1
Τέλος
|
Πλένουμε και στραγγίζουμε καλά το κρέας. |
2
Τέλος
|
Σε μια ρηχή και πλατιά κατσαρόλα (τύπου πλασοτέ) βάζουμε το λάδι και την τοποθετούμε σε πολύ δυνατή φωτιά. Μολις ζεσταθεί καλά, βάζουμε μέσα τα κομμάτια του κρέατος και τα ροδίζουμε για περίπου 5 λεπτά από όλες τις πλευρές. Αλατοπιπερώνουμε. Αν χρησιμοποιήσουμε κρασί το βάζουμε σε αυτό το σημείο και σείουμε ελαφρώς το σκεύος μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. |
3
Τέλος
|
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σχεδόν στο ελάχιστο (π.χ. για μάτια που έχουν διαβάθμιση 1-3, τη βάζουμε στο 1), το σκεπάζουμε καλά με το καπάκι και το αφήνουμε να ψηθεί για περίπου 1-1 1/2 ώρα ή μέχρι να γίνει. |
4
Τέλος
|
Κατά το ψήσιμο ελέγχουμε το κρέας. Θα δούμε οτι βγάζει τα υγρά του μέσα στα οποία ψήνεται. Προσθέτουμε ελάχιστο νερό, μόνο αν δούμε ότι το κρέας κινδυνεύει να καεί. |
5
Τέλος
|
Λίγο πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, ξεσκεπάζουμε ώστε να εξατμιστούν τυχόν υγρά και το κρέας να μεινεί μόνο με το λίπος του. |
6
Τέλος
|
Το σερβίρουμε ζεστό με τηγανητές πατάτες και πράσινη σαλάτα. |
7
Τέλος
|
Μυστικό:Ανάλογα με την ηλικία του ζώου, μπορεί να χρειαστεί περισσότερο ή λιγότερο μαγείρεμα. Ιδανικά το κατσικάκι δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο από 6-8 μηνών. |