Υλικά
-
1 κιλό αλεύρι σκληρό ή για όλες τις χρήσεις ή ειδικό για ψωμί
-
2-3 κ.γ. αλάτι
-
1 κ.γ. ζάχαρη
-
2 φακελάκια ξηρή μαγιά (7 γρ. περίπου)
-
2-3 φλιτζάνια χλιαρό νερό
Πληροφορίες
Ανάψτε τον φούρνο και ζυμώστε το δικό σας ψωμάκι, θα μοσχομυρίσει το σπίτι σας και θα το απολαύσετε διαφορετικά από το έτοιμο.
Βήματα
1
Τέλος
|
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. |
2
Τέλος
|
Σε ένα μπολάκι διαλύουμε τη μαγιά σε 1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό προσθέτοντας και τη ζάχαρη, μέχρι να αρχίσουν να σχηματίζονται φουσκάλες και την αφήνουμε να ενεργοποιηθεί. |
3
Τέλος
|
Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και στο κέντρο κάνουμε μια μικρή λακκούβα. Ρίχνουμε μέσα τη διαλυμένη μαγιά, τα 2 φλιτζάνια χλιαρό νερό και ανακατεύουμε με τα δάχτυλά μας από το κέντρο σιγά-σιγά προς τα έξω. Εάν έχετε κάδο του μίξερ τότε κάντε το εκεί .Αλευρώνουμε τα χέρια μας και πλάθουμε καλά το μείγμα μέχρι η ζύμη να μην κολλάει ούτε στα τοιχώματα ούτε στα χέρια μας και να πλάθεται εύκολα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο χλιαρό νερό. |
4
Τέλος
|
Αφήνουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη λεκάνη σε χλιαρό μέρος σκεπασμένη με στεγνή πετσέτα μέχρι να διπλασιαστεί περίπου σε όγκο. |
5
Τέλος
|
Χτυπάμε ελαφρά με τα χέρια μας τη ζύμη πλάθοντάς την μία φορά ώστε να φύγουν οι πολλές φυσαλίδες του αέρα. Πλάθουμε 2-3 καρβέλια, τα χαράζουμε 2-3 φορές το καθένα και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσουν ξανά. |
6
Τέλος
|
Ψήνουμε στους 180 -200 βαθμούς για 40 περίπου λεπτά μέχρι να δούμε το ψωμί να ροδίσει. |