Υλικά
-
Για 6-8 άτομα
-
1 μεγάλο χταπόδι, περίπου 2 κιλά (μόνο τα πλοκάμια), καθαρισμένο
-
6 ολόκληρες σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένες
-
2 φύλλα δάφνης
-
1/4 κ.γ. νιφάδες τσίλι
-
1 ¾ φλιτζάνια ρεβίθια κονφί
-
2 φλιτζάνια φασόλια μαυρομάτικα, βρασμένα
-
1/2 μικρό κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
-
8 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
-
10 μεγάλες λιαστές ντομάτες, κομμένες σε λωρίδες
-
1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
-
1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
-
3 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
-
1 ½ κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού
-
μια μικρή χούφτα φρέσκα μυρωδικά (άνηθο, δυόσμο ή και μαϊντανό), ψιλοκομμένα
-
Αλάτι και μαύρο πιπέρι
-
Για τα ρεβίθια κονφί (περίπου 3 φλιτζάνια)
-
σκελίδες από ένα κεφάλι σκόρδο, ξεφλουδισμένες
-
1 κ.γ. σπόροι κύμινου
-
1 κ.γ. σπόροι μουστάρδας
-
2 ½ φλιτζάνια ρεβίθια, μαγειρεμένα, ξεπλυμένα και καλά στραγγισμένα
-
χοντρό αλάτι & ολόκληροι κόκκοι μαύρου πιπεριού
-
ε.π. ελαιόλαδο
-
Για το λαδολέμονο
-
1/4 φλιτζανιού φρέσκο χυμό λεμονιού
-
1 κ.σ. μουστάρδα Dijon
-
1 κ.σ. ρίγανη
-
1/2 φλιτζάνι ε.π. ελαιόλαδο
-
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Πληροφορίες
Αυτή την συνταγή την λες και Gourmet, θα σας ταλαιπωρήσει λίγο αλλά θα σας αποζημιώσει γευστικά.
Βήματα
1
Τέλος
|
Αλατοπιπερώνουμε το χταπόδι. Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε λίγα-λίγα τα κομμάτια χταποδιού, για 1-2 λεπτά, μέχρι να πάρουν έντονο χρώμα. Στη συνέχεια, τα μεταφέρουμε σε ένα ταψί. |
2
Τέλος
|
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C. Ρίχνουμε το σκόρδο, τα φύλλα δάφνης και τις νιφάδες τσίλι στο ταψί, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και αφήνουμε να ψηθεί μέσα στα υγρά του για περίπου μία με μιάμιση ώρα. |
3
Τέλος
|
Εν τω μεταξύ, φτιάχνουμε το λαδολέμονο, χτυπώντας όλα τα υλικά σε ένα μπολ μέχρι να συνδυαστούν καλά. |
4
Τέλος
|
Ζεσταίνουμε την ψησταριά ή ένα τηγάνι γκριλ με ραβδώσεις, μέχρι να κάψει. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε τα ρεβίθια κονφί, τα μαυρομάτικα, τα κρεμμύδια, τις λιαστές ντομάτες, το μαϊντανό και τον άνηθο. Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά και μεταφέρουμε τη σαλάτα σε μια μεγάλη πιατέλα. |
5
Τέλος
|
Ψήνουμε για λίγο τα κομμάτια του χταποδιού, μέχρι να ζεσταθούν και να καψαλιστούν. Τα μεταφέρουμε στη σαλάτα, περιχύνουμε με το λαδολέμονο και σκορπίζουμε από πάνω τα φρέσκα μυρωδικά. |
6
Τέλος
|
Για τα ρεβίθια κονφίΒάζουμε όλα τα υλικά σε μια βαριά κατσαρόλα, αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα και σκεπάζουμε με ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά. Απομακρύνουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Στη συνέχεια, το μεταφέρουμε με όλο το λάδι του σε ένα καθαρό γυάλινο βάζο και το χρησιμοποιούμε όπως επιθυμούμε. Φυλάσσεται στο ψυγείο έως και 3 εβδομάδες. |