0 0
Πανφόρτε με σοκολάτα

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Υλικά

5 κ.σ. κακάο
2 1/2 φλιτζάνια ξηρούς καρπούς (φουντούκια, αμύγδαλα ή καρύδια), καβουρδισμένους
3/4 φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ. ζαχαρωμένες φλούδες πορτοκαλιού ή φρουί γλασέ, ψιλοκομμένα
1 κ.σ. κανέλα
2 κ.γ. τριμμένο τζίντζερ
1 1/2 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 πρέζα φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
1/2 κ.γ. σκόνη τσίλι
85 γρ. κομμένη σοκολάτα κουβερτούρα
200 γρ. ζάχαρη
3/4 φλιτζανιού μέλι
κακάο ή ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα (προαιρετικά)

Πανφόρτε με σοκολάτα

και ξηρους καρπους

Κουζίνα:

το ιταλικό

  • 01ω 00'
  • Για 6
  • Εύκολη

Υλικά

Πληροφορίες

Share

Το πανφόρτε (panforte) είναι παραδοσιακό ιταλικό επιδόρπιο που περιέχει φρούτα και ξηρούς καρπούς και μοιάζει με κέικ φρούτων. Χρονολογείται τον 13ο αιώνα στην πόλη Σιένα στην περιοχή Τοσκάνη της Ιταλίας. Έγγραφα από το 1205 δείχνουν ότι το πανφόρτε καταβλήθηκε στους μοναχούς και τις μοναχές της τοπικής μονής ως δασμός ήφόρος της δεκάτης που οφειλόταν την έβδομη Φεβρουαρίου του ίδιου έτους.

(Visited 402 times, 1 visits today)

Βήματα

1
Τέλος

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς. Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με κακάο το εσωτερικό μιας στρογγυλής φόρμας (22-23 εκ.) και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στον πάτο της.

2
Τέλος

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το κακάο, τους ξηρούς καρπούς, το αλεύρι, τα γλασέ, την κανέλα, το τζίντζερ, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και τη σκόνη τσίλι.

3
Τέλος

Λιώνουμε τη σοκολάτα σε ένα μικρό μπολ πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει. Την αφήνουμε στην άκρη.

4
Τέλος

Σε μια μικρή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το μέλι και τη ζάχαρη μέχρι η θερμοκρασία να φτάσει στους 115 βαθμούς.

5
Τέλος

Ρίχνουμε αμέσως το ζεστό σιρόπι πάνω από το μείγμα των ξηρών καρπών, προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα, το απλώνουμε και λειάνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα.

6
Τέλος

Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 35-40 λεπτά. Αφήνουμε το πανφόρτε να κρυώσει για 15 λεπτά, ξεφορμάρουμε προσεκτικά και στη συνέχεια το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και με ένα καλό μαχαίρι το κόβουμε σε λεπτές φέτες.

προηγούμενο
Χοιρινό κότσι με μαύρη μπύρα
επόμενο
Εορταστικό Μπασμάτι
προηγούμενο
Χοιρινό κότσι με μαύρη μπύρα
επόμενο
Εορταστικό Μπασμάτι