Υλικά
-
Για το κέικ
-
600 γρ. πορτοκάλια
-
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
-
6 αυγά
-
200 γρ. ζάχαρη
-
150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
-
150 γρ. αμύγδαλα
-
1 1/2 κ.γ. φρέσκα φύλλα δενδρολίβανου, τριμμένα (προαιρετικά )
-
Για το σιρόπι
-
600 γρ. πορτοκάλια γλυκά
-
100 γρ. ζάχαρη
-
125 ml νερό
-
1 1/2 φλιτζάνι φρέσκο χυμό λεμονιού
-
2 κ.σ. λικέρ πορτοκαλιού (προαιρετικά)
-
2 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
-
Πληροφορίες
Αρωματικό και χειμωνιάτικο κέικ πορτοκαλιού για να το απολαύσετε με το ζεστό σας τσάι και όχι μόνο.
Βήματα
1
Τέλος
|
Για το κέικΒάλτε τα πορτοκάλια σε κρύο νερό και λίγο αλάτι. Σκεπάστε την κατσαρόλα και φέρτε σε βρασμό. Βράστε για 1 1/2 ώρα ή έως ότου τα πορτοκάλια είναι τρυφερά. |
2
Τέλος
|
Κόψτε τα πορτοκάλια και πετάξτε τα άκρα τους. Αφαιρέστε τους περιττούς χυμούς και περάστε τα από το μπλέντερ μέχρι να πάρετε ένα ωραίο πουρέ. |
3
Τέλος
|
Χτυπήστε τα αυγά και τη ζάχαρη σε ένα μπολ για 5 λεπτά ή μέχρι να γίνει ένα μίγμα παχύ και κρεμώδες. Ανακατέψτε το μίγμα των αυγών στον πουρέ πορτοκαλιού και προσθέστε το μπέικιν πάουντερ. |
4
Τέλος
|
Διπλώστε τα αμύγδαλα, το σιμιγδάλι και το δενδρολίβανο. Προσθέστε το μίγμα σε μια φόρμα. |
5
Τέλος
|
Ψήστε το κέικ για 1 ώρα ή μέχρι να βγει καθαρό το ξυλάκι που μπαίνει στο κέντρο του κέικ. Βάλτε το κέικ σε ταψί για 45 λεπτά πριν το σερβίρετε να κρυώσει. |
6
Τέλος
|
Για το σιρόπιΑφαιρέστε τη φλούδα από ένα πορτοκάλι σε λεπτές λωρίδες (φλούδες ) και πάρτε και το χυμό από όλα τα πορτοκάλια. |
7
Τέλος
|
Τοποθετήστε τη ζάχαρη, το νερό και το χυμό σε μια μικρή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύετε χωρίς να βράσετε μέχρι να διαλύσει η ζάχαρη. |
8
Τέλος
|
Προσθέστε τις φλούδες και τα κλαδάκια δεντρολίβανου και φέρτε σε βρασμό. Βράζετε για 5 λεπτά, μέχρι να σιγοβράσει το σιρόπι. Αφαιρέστε, προσθέστε λικέρ εάν χρησιμοποιήσετε και σερβίρετε. |