Υλικά
- 
                                          Για το κέικ
- 
                                          600 γρ. πορτοκάλια
- 
                                          1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 
                                          6 αυγά
- 
                                          200 γρ. ζάχαρη
- 
                                          150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 
                                          150 γρ. αμύγδαλα
- 
                                          1 1/2 κ.γ. φρέσκα φύλλα δενδρολίβανου, τριμμένα (προαιρετικά )
- 
                                          Για το σιρόπι
- 
                                          600 γρ. πορτοκάλια γλυκά
- 
                                          100 γρ. ζάχαρη
- 
                                          125 ml νερό
- 
                                          1 1/2 φλιτζάνι φρέσκο χυμό λεμονιού
- 
                                          2 κ.σ. λικέρ πορτοκαλιού (προαιρετικά)
- 
                                          2 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
- 
                                          
Πληροφορίες
Αρωματικό και χειμωνιάτικο κέικ πορτοκαλιού για να το απολαύσετε με το ζεστό σας τσάι και όχι μόνο.
Βήματα
| 1 Τέλος | Για το κέικΒάλτε τα πορτοκάλια σε κρύο νερό και λίγο αλάτι. Σκεπάστε την κατσαρόλα και φέρτε σε βρασμό. Βράστε για 1 1/2 ώρα ή έως ότου τα πορτοκάλια είναι τρυφερά. | 
| 2 Τέλος | Κόψτε τα πορτοκάλια και πετάξτε τα άκρα τους. Αφαιρέστε τους περιττούς χυμούς και περάστε τα από το μπλέντερ μέχρι να πάρετε ένα ωραίο πουρέ. | 
| 3 Τέλος | Χτυπήστε τα αυγά και τη ζάχαρη σε ένα μπολ για 5 λεπτά ή μέχρι να γίνει ένα μίγμα παχύ και κρεμώδες. Ανακατέψτε το μίγμα των αυγών στον πουρέ πορτοκαλιού και προσθέστε το μπέικιν πάουντερ. | 
| 4 Τέλος | Διπλώστε τα αμύγδαλα, το σιμιγδάλι και το δενδρολίβανο. Προσθέστε το μίγμα σε μια φόρμα. | 
| 5 Τέλος | Ψήστε το κέικ για 1 ώρα ή μέχρι να βγει καθαρό το ξυλάκι που μπαίνει στο κέντρο του κέικ. Βάλτε το κέικ σε ταψί για 45 λεπτά πριν το σερβίρετε να κρυώσει. | 
| 6 Τέλος | Για το σιρόπιΑφαιρέστε τη φλούδα από ένα πορτοκάλι σε λεπτές λωρίδες (φλούδες ) και πάρτε και το χυμό από όλα τα πορτοκάλια. | 
| 7 Τέλος | Τοποθετήστε τη ζάχαρη, το νερό και το χυμό σε μια μικρή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύετε χωρίς να βράσετε μέχρι να διαλύσει η ζάχαρη. | 
| 8 Τέλος | Προσθέστε τις φλούδες και τα κλαδάκια δεντρολίβανου και φέρτε σε βρασμό. Βράζετε για 5 λεπτά, μέχρι να σιγοβράσει το σιρόπι. Αφαιρέστε, προσθέστε λικέρ εάν χρησιμοποιήσετε και σερβίρετε. | 
 
      

 
                 
                

