2 0
Αγγουράκια τουρσί

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Υλικά

500 γρ. αγγούρια Κνωσού
1 φλιτζάνι αποστειρωμένο νερό (εγώ χρησιμοποιώ βραστό νερό)
1 φλιτζάνι μηλοξιδο ή λευκό ξίδι από κρασί
1/4 φλιτζάνι ξίδι από κρασί ρυζιού (ή χρησιμοποιήστε λευκό ξύδι από κρασί)
1/4 φλιτζάνι φρουκτόζη (ή ζάχαρη)
2 κ.γ. αλάτι
2 κ.γ. αποξηραμένο άνηθο (προαιρετικά)
2 σκελίδες σκόρδο κομμένο σε φέτες (μία ανά βάζο)
Ένα μεγάλο βάζο ή 2 μικρότερα αποστειρωμένα βάζα

Αγγουράκια τουρσί

με μαραθοσπορο

Κουζίνα:

τσιπουράκι κανείς ;

  • 30'
  • Για 10
  • Εύκολη

Υλικά

Πληροφορίες

Share

Στην ουσία πρόκειται για ένα ορεκτικό πιάτο που σερβίρεται κρύο και αποτελείται από ένα ή περισσότερα λαχανικά.
Για την παρασκευή του τουρσιού, τα λαχανικά φυλάσσονται σε νερό με αλάτι (άρμη) και ξύδι, τόσο για να συντηρούνται, όσο και για να αποκτήσουν την χαρακτηριστική ξινή γεύση.
Άλλωστε και ετυμολογικά η λέξη τουρσί είναι ιρανικής προέλευσης και σημαίνει ξινός.
Ουσιαστικά η λέξη είναι συνώνυμη με τις πίκλες, αν και έχει επικρατήσει με τον όρο πίκλες να λέμε το τουρσί αγγουράκι.
Τουρσί μπορούμε να φτιάξουμε από λαχανικά όπως πιπεριές, κουνουπίδι, καρότο, αγγουράκι, παντζάρι, λάχανο, μελιτζάνα κλπ, ενώ σε αυτά προστίθεται μυρωδικά όπως σκόρδο, κρεμμύδι, σέλινο κ.ά.
Τα τουρσιά είναι πολύ διαδεδομένα σε περιόδους νηστείας, αν και τρώγονται όλο τον χρόνο καθώς είναι πολύ καλός μεζές για το ούζο ή το τσίπουρο.

(Visited 5.475 times, 1 visits today)

Βήματα

1
Τέλος

Πρώτον αποστειρώστε το βάζα σας, σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό. Προσθέστε τα βάζα και τα καπάκια και βράστε τα για λίγα λεπτά. Αφαιρέστε και στραγγίξτε σε μια καθαρή πετσέτα.

2
Τέλος

Βάλτε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αγγούρια, άνηθο και το σκόρδο σε μια κατσαρόλα να βράσουν . Αφήστε τη ( φρουκτόζη ή την ζάχαρη) να διαλυθεί.

3
Τέλος

Βάλτε ένα κουταλάκι του γλυκού μαραθόσπορο σε κάθε βάζο μαζί με 1 σκελίδα σκόρδο σε φέτες. Κόψτε τα αγγούρια στο μισό ή στα τρία (ανάλογα με το πόσο μεγάλα είναι), και σφιχτά τοποθετήστε τα σε όρθια θέση στο βάζο. Θα μπορούσατε φυσικά να τα κόψετε σε φέτες, αν τα προτιμάτε έτσι.

4
Τέλος

Ρίξτε το καυτό υγρό πάνω από τα αγγούρια και σφραγίστε τα βάζα. Αφήστε το να κρυώσει και στη συνέχεια να το αποθηκεύσετε στο ψυγείο.

5
Τέλος

Δοκιμάστε τα μετά από 24 τουλάχιστον ώρες.

προηγούμενο
Ψητή μελιντζάνα σαν πίτσα(pizza)
επόμενο
Γκρανόλα με μελι, βρώμη
προηγούμενο
Ψητή μελιντζάνα σαν πίτσα(pizza)
επόμενο
Γκρανόλα με μελι, βρώμη